Gå direkt till textinnehållet

Så svarar toppkandidaterna om pressfrihet i EU

Samtliga sju partier som svarat på Journalistens enkät vill verka för att Dawit Isaak och Gui Minhai friges – men ambitionsnivån i löftena skiljer sig åt. De sju partierna vill också att EU-parlamentet ska agera mot Ungern och Polens inskränkningar av pressfriheten.

Journalisten skickade i förra veckan en enkätfråga till toppkandidaterna för samtliga svenska partier som finns representerade i Europaparlamentet. Vi har fått svar från sju av nio: M, KD, L, C, MP, S och Fi.

Alla toppnamnen är bekymrade över de frihetsberövade svenska samvetsfångarna och vill i någon mån agera för att få dem fria. Men medan exempelvis Moderaternas och Socialdemokraternas kandidater svarar mer generellt att frågan behöver fortsätta lyftas, svarar Liberalernas, Kristdemokraternas, Centerpartiets, Miljöpartiets och Feministiskt initiativs toppnamn att de personligen kommer att driva frågan med kraft, eller fortsätta att göra det (C och Fi).

Samtliga kandidater som svarat menar att Europaparlamentet bör agera mot Ungern och Polens inskränkningar av press- och yttrandefriheten. Centerpartiets Fredrick Federley föreslår till exempel ett demokratilås på EUs budget så att ekonomiska stöd från EUs olika fonder och projekt automatiskt stoppas för de medlemsländer som inte uppfyller grundläggande åtaganden. Socialdemokraternas Heléne Fritzon svarar att partiet kommer att fortsätta stödja kommissionens granskning av hur Polen och Ungern lever upp till EUs grundläggande värderingar.

Frågorna:

1. Vill du om du blir vald agera för Dawit Isaaks och Gui Minhais frigivning? Hur?

2. Bör EU-parlamentet agera mot Ungern och Polens brott mot press- och yttrandefriheten? Hur?

Tomas Tobé, Moderaterna:

1. Det är djupt förkastligt att Dawit Isaak och Gui Minhai fängslas till följd av att de använt sin yttrandefrihet. Detta har lyfts och måste fortsätta lyftas i bland annat EUs dialogmöten med Eritrea och Kina. Europaparlamentet har även i resolutioner lyft fram fallet Dawit Isaak och andra i en liknande situation. Europasamarbetet ska vara en stark röst för mänskliga rättigheter runt om i världen.

2. EU är ett samarbete för demokratier. Vi ser mycket allvarligt på brott mot press- och yttrandefriheten, liksom hot mot akademins frihet. Moderaterna står bakom de Artikel 7-förfaranden som inletts mot Ungern och Polen och som kan leda till att rösträtten dras in för dessa länder. Vi föreslår också att EU-bidrag inte ska betalas ut till medlemsländer som urholkar demokratins grundläggande värden.

Sara Skyttedal, Kristdemokraterna:

1. Kristdemokraterna stödjer Europaparlamentets krav och EU-kommissionens arbete för att Dawit Isaak ska friges, och vår tidigare europaparlamentariker Lars Adaktusson tog under sin tid i Europaparlamentet initiativ till en resolution om Gui Minhais frigivning som parlamentet sedan valde att ställa sig bakom.

Som Europaparlamentariker kommer jag givetvis att fortsätta det viktiga arbetet att värna yttrandefriheten. Jag kommer fortsätta att belysa fallen Dawit Isaak och Gui Minhai. Vid varje beslut som rör ex. biståndsprogram eller handelsavtal med Eritrea och Kina så behöver dessa fall uppmärksammas, och EU måste vi den typen av förhandlingar ställa tuffare krav när det gäller efterlevnaden av mänskliga rättigheter.  

2. Vi kristdemokrater kommer att jobba för att EU får fler befogenheter för att markera mot enskilda medlemsländer som bryter mot gemenskapens grundläggande värden. Vid systematiska brott mot rättsstatsprinciper eller mänskliga rättigheter, exempelvis mot press- och yttrandefriheten, då ska utbetalningar från EU kunna stoppas.

Fredrick Federley, Centerpartiet:

1. Jag och Centerpartiet tycker att Sverige och EU måste fortsätta att stå upp för våra liberala värderingar, demokrati och rättsstatens principer när vi talar med länder som står långt ifrån oss värderingsmässigt. I de sammanhang som jag får möjlighet att tala med kinesiska och eritreanska politiker kommer jag lyfta detta men också ta upp fallen Dawit Isaak och Gui Minhai och att de ska släppas fria. Jag kommer också rösta för resolutioner som tar upp deras fall.

Jag har redan föreslagit en så kallad brådskande resolution om Gui Minhais situation när det uppdagades att han hölls som samvetsfånge. Detta förslag tog sig hela vägen till plenum och jag hade möjlighet att förhandla Europaparlamentets position för den liberala gruppen. När det kommer till Dawit Isaak har jag och mina svenska kollegor i Europaparlamentet flera år försökt nominera Dawit Isaak till Sacharovpriset, som är ett pris som tilldelas personer eller grupper som kämpar för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, men dessvärre inte fått majoritet för detta i Europaparlamentet.

2. Rättsstatens principer utgör, tillsammans med bland annat värnandet av demokratin och de fyra friheterna, grunden för det europeiska samarbetet. Sanktionerna mot medlemsländer som bryter mot grundläggande principer om rättsstaten och pressfriheten måste vara kraftfulla. Vi har också i Europaparlamentet tryckt på för att det ska inledas Artikel 7-förfaranden som görs när det finns risk att medlemsstater bryter mot EUs grundläggande värderingar. Centerpartiet vill också sätta ett demokratilås på EUs budget så att ekonomiska stöd från EUs olika fonder och projekt automatiskt stoppas för de medlemsländer som inte uppfyller grundläggande åtaganden. De krav som ett land behöver uppfylla för att bli medlem och som samlats i Köpenhamnskriterierna ska inte bara vara en checklista för att lösa entrébiljett utan också ramverket för att följa upp efterlevnaden.

Karin Karlsbro, Liberalerna:

1. Ja! Mina företrädare i Europaparlamentet, inte minst Cecilia Wikström, har varit mycket aktiva för Dawit Isaak. Jag kommer aktivt driva på och fortsätta deras arbete genom att till exempel ställa frågor, skriva artiklar och ta initiativ till resolutioner. Att hela tiden uppmärksamma hans fall är ett sätt att hålla honom vid liv. Eritreas regim ska inte få tro att vi har glömt bort honom. Samma strategi gäller förstås för Gui Minhai.

Jag vill också driva på för att EU i högre grad ska använda utrikes- och biståndspolitiken för att driva på för demokrati och mänskliga rättigheter, både generellt och i enskilda fall som för Dawit Isaak och Gui Minhai. EU har en unik möjlighet att påverka sin omvärld – genom diplomati, handels- och fiskeavtal, bistånd och för vissa länder genom möjlighet till EU-medlemskap. I alla utrikesrelationer ska EU sätta demokrati och mänskliga rättigheter främst.

2. Liberalerna vill ha ett värderingarnas Europa, där vi agerar med kraft mot EU-länder som kränker rättsstaten, pressfriheten och medborgarnas rättigheter. Brott mot EUs grundläggande värden ska kunna straffas med indragen rösträtt och indraget ekonomiskt stöd. EU är ett samarbete, inte en bankomat.

Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet:

1. Ja! Det är en självklarhet för mig att göra allt jag kan utifrån den plattform jag har. Det är oacceptabelt att Dawit Isaak och Gui Minhai inte friges. Miljöpartiets nuvarande ledamöter har engagerat sig i deras fall och jag kommer att fortsätta det arbetet. Det handlar främst om att verka aktivt för att parlamentet ska ta ställning för deras frigivning genom att lyfta frågan i debatter i plenum och lägga ändringsförslag som lyfter deras situation. Jag vill också trycka på för att EUs företrädare, EU-kommissionens snart nyvalda ordförande och EUs högsta representant för utrikes och säkerhetsfrågor, tar upp deras fall i diskussioner och relationer med företrädare för Eritrea och Kina.

2. EU ska utfärda kännbara sanktioner, till exempel indragna stöd, mot alla medlemsstater som kränker mänskliga rättigheter och inte har en fungerande rättsstat, press- och organisationsfrihet.

Heléne Fritzon, Socialdemokraterna:

1. Socialdemokraterna i Europaparlamentet har jobbat med Dawit Isaaks fall sedan han blev frihetsberövad och vi kommer självklart jobba vidare även nästa mandatperiod. Detsamma gäller fallet Gui Minhai där nuvarande svenska S-ledamöter har engagerat sig i hans fall. Det arbetet fortsätter.

2. Vi socialdemokrater vill ha ett Europa som försvarar demokratin och står upp för det fria ordet. Vi kommer fortsätta att stödja kommissionens granskning av hur Polen och Ungern lever upp till EUs grundläggande värderingar. Vi kommer också verka för att offentlighetsprincipen stärks ytterligare i EU och att utöka skyddet för journalister. Det senare är något som vi också presenterat förslag kring i årets valrörelse.

Soraya Post, Feministiskt initiativ:

1. Jag har redan i egenskap av koordinator för min politiska grupp i utskottet för mänskliga rättigheter i Europaparlamentet drivit på frågan för Dawit Isaaks frigivning. Inför juli 2017 sessionen i Strasbourg drev jag på att vi skulle ha en brådskande resolution för Dawit Isaaks frigivande, och jag ledde även förhandlingarna kring resolutionen. Här var jag drivande i att resolutionen skulle vara skarp och tydlig med att EU ska kräva att regimen ska krävas på att följa mänskliga rättigheter när de har ekonomiska avtal med EU. Om jag blir omvald kommer jag att dels att be utskotten Afet och Droi att följa upp dessa resolutioner, och jag kommer ställa frågor till kommissionen om vad de gjort i fråga om att granska de olika former av ekonomiska avtal de har med Eritrea.
Vad jag har gjort är också att vid delegationsbesök i olika länder tagit upp frågan om fängslade MR-aktivister och journalister, jag har skickat frågor till regimerna, och tar upp frågor om representanter kommer till parlamentet på besök. Detta opinionsbildande ifrågasättande arbete kommer jag naturligtvis att fortsätta, även för de som är fängslade i Kina, som Gui Minhai.

2. Alla medlemsstater måste respektera alla EUs grundläggande värderingar. De kan inte välja det som passar dem och komma undan sitt ansvar och samtidigt behålla allt ekonomiska stöd. Vi tycker att EU ska införa sanktioner mot länder som inte följer gemensamma åtaganden och värderingar, till exempel minskat EU-stöd. Om detta inte får önskad effekt tycker vi att EU ska gå vidare med så kallade överträdelseförfaranden (infringment procedures).

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt