Gå direkt till textinnehållet

Så slår Mittmedias sparpaket i Västmanland

29 tjänster försvinner inom Mittmedia i Västmanland varav 12 är reportrar. Men VLTs chefredaktör menar att koncernens nya arbetssätt kommer att stärka bevakningen i länet, trots nedbemanningen. 

Som Journalisten berättade redan i går ska totalt 29 tjänster bort från Mittmedias redaktioner i Västmanland när koncernen går från 86,6 till 57,6 tjänster i länet. Bland annat försvinner lokalredaktionen i Hallstahammar, där tre reportrar sägs upp. I fortsättningen sköts bevakningen från den orten från Västerås.

  • Vidare försvinner 17 tjänster på VLT i Västerås.
  • Två från Fagersta-Posten
  • Två från Sala Allehanda
  • Totalt sju från Bärgslagsbladet/Arboga Tidning i Köping om man räknar med de två tjänster som försvann tidigare i våras.

Bärgslagsbladet/Arboga tidning går också ned i frekvens från årsskiftet och blir en tredagars tidning, men blir även en sju dagars e-tidning. Totalt blir fem reportrar kvar i Köping.

VLTs chefredaktör Daniel Nordström säger till Journalisten att det är tråkigt när duktiga medarbetare försvinner. Men koncernens nya arbetssätt ska också göra den starkare.

Annons Annons

– Att vi tappar 29 tjänster gör oss inte skarpare så klart, men det nya arbetssättet ska göra det. Den stora skillnaden nu är att man i orter som Fagersta, Avesta och på VLT jobbat mycket som egna enheter förut. I Fagersta har man gjort tidningen klar varje dag, producerat sitt eget webbinnehåll och liknande. Nu ställer vi om och bygger en större central desk i Västerås där vi inför ett antal nya tjänster: en deskredaktör, deskchefer och liveredaktörer som jobbar för alla dessa titlar, säger Daniel Nordström.  

Exempelvis ska reportrarna inte jobba mot print längre eftersom pappersutgåvan för de olika titlarna plockas ihop av en printenhet i Västerås. Det här gör att reportrarna kan ägna sig mer åt journalistik, menar Nordström.

– De behöver inte ha koll på flödet på samma sätt längre, eller jobba mot print. Reportrarna kan ägna sig mer år fördjupning, säger han.

Samtidigt försvinner 29 tjänster. Hur ska ni behålla den journalistiska kvalitèn med så många borta i Västmanland?
– Man ska komma ihåg att av de här tjänsterna är det en hel del chefer, administrartiva tjänster och redigeringstjänster. Vi kommer fortsatt vara 35 reportrar kvar i Västmanland som bevakar. Det försvinner 12 reportrar totalt på tidningarna, och det är klart att det är mycket det också. Men det är fortfarande mer än public service har i området. I den bästa av världar skulle Mittmedia kunna anställa fler reportrar, men vi lever inte i den verkligheten tyvärr. Långsiktigt vill vi ändå säkra den lokala journalistiken, det är det den här organisationen ska säkerställa, säger Nordström.

I Hallstahammar sägs alla tre reportrar upp, samtliga har stor lokalkännedom. Orten kommer nu i stället att bevakas från Västerås. Men det är inte något problem på sikt menar Nordström.

– Mellan Västerås och Hallstahammar är det 2,5 mil så vi pratar inte om långa avstånd. Vi har jätteduktiga medarbetare i Hallstahammar, men det går att bygga upp kontakterna på nytt. Det tar inte tio år, utan man ska kunna göra det ganska fort. Det finns alltid ett symbolvärde att plocka ned skylten på en ort men vi kommer, genom reporterstyrkan i Västerås, fortsätta bevaka det området.

Pro Media-klubbens ordförande Måns Uggla säger till Journalisten att de är oroliga för att färre ska göra mer, det kommer att leda till sämre arbetsmiljö för dem som är kvar. Det håller inte Daniel Nordström med om.

– Det där stämmer inte riktigt fullt ut, det är klart att reporterrollen förändras hela tiden men samtidigt försvinner ett moment när reportrar inte ska göra print. Alla reportrar kommer att jobba digitalt först och därefter tar andra hand om materialet till print. 

Fler avsnitt
Fler videos