Joella Kalala, 21, (till vänster) är en av dem som deltar i programmet. Parallellt studerar hon på Biskops Arnös författarskola. FOTO: Schibsted

Så ska Aftonbladet och Fanzingo öka mångfalden inom medierna

4 april, 2022

Aftonbladet och mediehuset Fanzingo går ihop och startar ett mentorsprogram för unga journalister. Målsättningen är att hjälpa unga från underrepresenterade områden in i branschen.

Sedan 15 år tillbaka arbetar Fanzingo för att öka bredden och mångfalden i medierna. Bland annat genom Unga korrespondenter, ett journalistik-projekt som riktar sig till ungdomar mellan 18 och 25 år som växt upp i områden som idag är underrepresenterade i mediebranschen.

– Vi gör detta för att journalistkåren är för homogen, och för att ändra på det tror vi att det är nödvändigt att hitta nya vägar in på redaktionerna än de traditionella. Vi vet också att mentorskapet blir omvänt, det vill säga att det kommer också att ge mentorerna på Aftonbladet nya perspektiv genom att få möta unga adapter med andra erfarenheter, säger Fanzingos vd Ellen Tejle till Journalisten.

Praktiskt går det till så att varje adept söker till programmet på sina specialintressen. Sen matchas de med en passande medarbetare på Aftonbladet. I dag finns mentorer och adepter som samarbetar kring allt från grävjournalistik till bildredigering och live-tv.

Samarbetet mellan Fanzingo och Aftonbladet har pågått sedan i höstas. Idag deltar åtta unga journalister i programmet, under 2022 ska de bli fler.

– Fanzingo har 30 unga korrespondenter från hela landet som alla erbjuds en mentor på Aftonbladet. Det tillkommer nya varje år, så om det blir ett lyckat samarbete kommer det kunna fortsätta och ges möjlighet till nya årligen, säger Ellen Telje.

För Aftonbladet är mentorprogrammet ett sätt att långsiktigt bidra till ökad mångfald i mediebranschen, skriver tidningen i ett pressmeddelande.

– Men det kan också bli utvecklande för oss som mediehus, både för enskilda medarbetare som blir mentorer och för redaktionen. Att få möta unga journalister som är i början på sina karriärer och som bidrar med andra perspektiv än de vi är vana vid är i sig väldigt bra, säger Martin Schori, biträdande redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare i en kommentar.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies