Gå direkt till textinnehållet

Så många jobb försvann under året

235 tjänster försvann från branschen under året som snart gått. Den enskilt största besparingen står Mittmedia för som bantade 40,5 tjänster. 

2014 var ett sällsynt svart år för journalistiken sett till antalet tjänster som försvann. Förra året kunde Journalisten räkna ihop att 660 journalister sagts upp eller varslats. Bara i Skåne försvann nästan 40 procent av jobben förra året. 

Under 2015 har bantningen fortsatt visar vår undersökning. Exempelvis har Kompetens i Skåne (KiS), som förser Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad med vikarier, bantat igen. Totalt berördes 26 anställda i KiS av uppsägningar under året. Efter att uppsägningarna verkställts kommer det att finnas 16 anställda. Av dessa är 13 fast anställda med garantilön och tre är fast anställda med timlön. 
– Vi flaggade tidigt för att de 13 som blir kvar inte kommer att räcka till för att täcka behovet av vikarier. Mycket riktigt blev det också så. HD och Sydsvenskan tar nu in egna vikarier utanför KiS för att de inte räcker till och samtidigt går våra gamla kolleger arbetslösa, säger Rebecka Sjöberg, klubbordförande på KiS om året som gått.

 
I januari meddelade Aftonbladet
att 20 redaktionella medarbetare accepterat avgångsvederlag när Schibsted skulle spara. Sedan dröjde det till slutet av mars innan nästa nedslag kom i branschen när sju tjänster försvann på Norran i Skellefteå, som innan neddragningarna hade 43 tjänster på redaktionen. 
Under sommaren och hösten fortsatte besparingskraven och ned­dragningarna duggar allt tätare. Bland annat tog TT Nyhets­byrån bort elva tjänster på sin redaktion i maj. Några dagar senare kom dråpslaget på Mittmedia som drog ned med 40,5 tjänster och beslutade att skapa ett redigeringsnav i Sundsvall för koncernens titlar. I maj bestämde sig också Värmlands Folkblad för att helt lägga ned sin redaktion i Torsby. Nu är det fem mil till närmaste VF-journalist i Hagfors. 
– I år har vi dragit ned med totalt 2,4 tjänster, eller totalt tre personer som gått i pension som vi inte har ersatt, säger tidningens chefredaktör Peter Franke. 
Hur var reaktionerna bland invånarna i Torsby när deras redaktion försvann?
– Inget speciellt faktiskt, jag informerade kommunalrådet i förväg och han förstod att vi behövde göra förändringar. Nu bevakar redaktionen i Hagfors och Munkfors även Torsby. Men det är klart det blir en sämre bevakning, så är det ju, säger Peter Franke. 
Det var också flera andra mind­re redaktioner som drabbades hårt av besparingar. Bland annat upplöstes Extra Östergötlands redaktion på fem personer och City i Malmö och Lund lades ned. I fortsättningen ska Extra Östergötlands material plockas ihop av NT-koncernens gamla webbartiklar, medan journalisterna på City i Malmö och Lund fick nya uppgifter på Sydsvenskan och HD enligt ledningen. 

I Norrbotten var det framför allt ett mörkt år för fotojournalistiken. I september kunde Journalisten berätta att samtliga fotografer vid Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kurirens redaktioner tas bort. Totalt bantades 13 tjänster på Norrbottens media, då också en rad redigerare fick gå. Även Piteå-Tidningen bantade åtta tjänster. 
– Av dessa sägs fyra upp på grund av arbetsbrist, vi har nu totalt 2,5 tjänster kvar som fotograf och videoreporter, säger Maria Johansson, klubbordförande på Piteå-Tidningen. 
Fler besparingar väntar den närmaste tiden. Ännu har inte Gota Media, som vill banta med 22 tjänster förhandlat klart om bemanningen. Även EK-koncernen flaggar för stora besparingar i klass med 30 miljoner, de blir klara med sina förhandlingar i januari. I november kunde Journalisten berätta att Upsala Nya Tidning vill spara 10 miljoner, inte heller där vet vi ännu hur många tjänster som berörs. 

Fotnot: Journalisten har inte undersökt hur många tjänster som tillkommit i de olika koncernerna under samma period. 

Fler avsnitt
Fler videos