Gå direkt till textinnehållet

PeO hittade sitt nya jobb under en regnig löprunda

Nedskärningar Efter ett sparpaket på Sportbladet där PeO Larsson jobbat i 25 år stod han plötsligt utan arbete. Det tog två månader innan han fick en ny anställning, på Hockeyettan.se. ”Jag hade TRR i ryggen hela tiden, de var väldigt bra”, säger han.

PeO Larsson började jobba som journalist när han var 15 år, som resultatpojke på lokaltidningen Folket i Eskilstuna, jagade matchuppgifter och skrev referat om de små idrotterna i stan och tog moppen in till redaktionen på kvällarna. Han var hooked på sportjournalistiken, flyttade till Stockholm 1996 och har jobbat som redigerare, reporter och sedan 2004 nyhetschef.

2020 ville Aftonbladets ledning sätta en ny organisation på sportavdelningen. Flera chefer försvann och till sist var bara PeO Larsson kvar av det gamla gänget på sportredaktionen.

– De ville ha en helt ny organisation och jag har full förståelse för det även om jag kan tycka att jag och flera med mig blev rätt empatilöst behandlade efter så många år som rosa soldat. Jag blev erbjuden en tjänst som jag inte ville ha, som reporter på natten. Det var för tufft att börja jobba nattskift när man är över 50. Jag fick ett erbjudande om avgångsvederlag och tog det, berättar PeO Larsson.

Efter 25 år på Sportbladet gjorde han sin sista arbetsdag på den 30 september 2020 och började söka jobb.

– Jag fick riktigt bra hjälp av facket på tidningen under hela processen. Sen kom Trygghetsrådet in i bilden och jag fick en jäkligt bra kontaktperson där, Erik Sjögren. Han hade själv jobbat många år på Expressen. Vi var båda lite äldre och hade båda blivit bortstädade kan man säga. Det blev en jättebra kontakt. Han var på mig hela tiden, pushade mig.

Av TRR fick han hjälp och bidrag för att starta eget och gjorde ett par frilansknäck, hoppade in som lärare på en journalistutbildning, sökte kommunikatörsjobb och funderade på att gå någon utbildning och kanske skola om sig. Men att börja om på en ny bana vid 53 kändes tungt.

– Jag kunde inte se mig som kommunikatör på SL. Jag ville jobba med sport, det är det jag kan och älskar.

PeO Larsson bor i Trångsund och brukar jogga på kvällarna i Farsta. En kväll i december 2020 sprang han in i ett industriområde i Larsboda, han var jäkligt trött, det var kallt och började regna så han gick in i en portuppgång för att ta skydd.

– När jag tittar upp ser jag att det står ”Hockeyettan” på en logga i portuppgången. Jag och bestämde mig för att kolla upp företaget när jag kom hem. Jag hittade hemsidan, skickade in min cv och referenser och skrev att jag var sugen på att testa något nytt. Dagen efter hörde vd:n av sig och i januari började min provanställning på Hockeyettan.se, och efter ett halvår gick den över i en tillsvidare­anställning.

Du verkar ganska driven, behövde du verkligen hjälp från TRR?
– Jag fattar att det kan verka som att jag fixade allt själv, men ska jag vara helt ärlig så är svaret ja, jag behövde den hjälpen i början. Jag hade aldrig tidigare varit arbetslös och var ganska naiv. Jag behövde vägledning, jag behövde få veta vilka möjligheter som fanns, och jag behövde stöd. Det var nödvändigt och välbehövligt. Det var bra, varma och fina samtal som jag hade med Erik, alltså, min kontaktperson på TRR. Det var nyttigt för mig. Jag hade TRR i ryggen hela tiden, de var väldigt bra.

Hur var stödet från Arbets­förmedlingen? 
– Jag snackade med dem kanske tre gånger, med tre olika handledare, som alla lämnade olika besked. Det var inte mycket stöd att tala om. Jag ska inte svartmåla, men ja, bemötandet jag fick på TRR var oerhört mycket trevligare och bättre.

Saknar du Sportbladet?
– Kollegorna saknar jag, jag vigde ju stora delar av mitt liv åt Bladet, men kanske inte den här ständiga jakten på klick och hetsen att få ut grejer snabbt. Hockey­ettan.se startades av klubbarna själva för drygt tio år sedan, så vi få som är här jobbar ju för dem kan man säga. 95 procent av artiklarna är positiva. Det blev väl en liten tankevurpa för den här gamla Aftonbladetmurveln, haha. Men det är jävligt roligt, det måste jag säga.

Fakta: Trygghetsrådet 

Kollektivavtalsstiftelsen Trygghetsrådet (TRR) är en omställningsorganisation för tjänstemännen inom privat sektor. TRR arbetar på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK och erbjuder vägledning, rådgivning och ekonomiskt stöd för medarbetare som blivit av med jobbet. 

 

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler