Robertsfors vinnare när vita fläckar-stödet delas ut

28 maj, 2021

Mediestödsnämnden beviljar stöd om totalt 140 miljoner kronor till lokal journalistik under 2021. 93 beviljas stöd i tre år. Robertsfors kommun i Västerbotten är en av vinnarna.

Mediestödsnämnden har beslutat om stöd om 140 miljoner kronor för lokal journalistik, det så kallade ”vita fläckar-stödet”. 245 ansökningar har beviljats och 93 av dem gäller i tre år. Det är första gången det har varit möjligt att söka stöd för tre år, och 85 procent av ansökningarna var för tre år.

Det län som får mest stöd är Västra Götaland där Göteborgs-Posten, Alekuriren, Dalslänningen, TTELA och flera andra lokaltidningar får dela på drygt 30 miljoner kronor. Exempelvis får tre tidningar sammanlagt 1,6 miljoner kronor i stöd under 2021 för att bevaka Herrljunga kommun: Alingsås Tidning, Borås Tidning och Knallebladet.

En av årets vinnare är Robertsfors kommun med 6 700 invånare, sett till antal beviljade stöd och stödkrona per capita: 330 kronor per invånare över tre år. Folkbladet Västerbotten och Västerbottens-Kuriren, som båda ingår i VK-koncernen, får treårigt stöd om totalt en miljon kronor, samtidigt som Västerbottens Mellanbygd får 1,2 miljoner i ettårigt stöd för att stärka bevakningen av Robertsfors. 

– Möjligheten att bevilja stöd för flera år ser vi som en god utveckling för lokaljournalistiken. Det hjälper de aktörer som beviljats medel att kunna satsa långsiktigt, vilket i sin tur bidrar till att uppnå syftet med mediestödet; att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling i hela landet, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv, i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies