Roberto Saviano fälls för ärekränkning av Giorgia Meloni

13 oktober, 2023

FOTO: Brombergs förlag Den italienska undersökande reportern Roberto Saviano fälls för ärekränkning av premiärminister Giorgia Meloni. ”Ett oroväckande bakslag för det fria ordet”, kommenterar Internationella Pen.

Det var i det politiska tv-programmet Piazzapulita senhösten 2020 som Saviano efter ännu en migrantolycka på Medelhavet påminde om att Giorgia Meloni 2019 hade uttalat att båtar som räddar förlista migranter ”borde sänkas”, och att Lega-ledaren Matteo Salvini som inrikesminister hade hindrat fartyg från att angöra.

”Era jävlar! Hur kunde ni?”, utbrast Saviano i tv-sändningen.

Både Meloni och Salvini stämde honom. På torsdagen dömde en domstol i Rom Roberto Savianio till böter på 1000 euro för att ha ärekränkt Giorgia Meloni. Salvinimålet är ännu inte avgjort.

Domen fördöms av en rad pressfrihetsorganisationer. RSF skriver att det italienska parlamentet måste lagstifta bort möjligheten att försöka tysta journalister via munkavlestämningar. Internationella Pen kallar domen ett ”oroväckande bakslag för det fria ordet”.

– Dagens dom belyser det akuta behovet av rättsliga reformer för att skydda våra röster. Att åtalet drogs igång av Giorgia Meloni, Italiens premiärminister, är ytterst oroande och sänder en farlig varning till författare och journalister över hela landet om att deras ord kan få dem att behöva stå inför rätta i flera års tid, säger Pen Internationals ordförande Burhan Sonmez i en kommentar.

Även Europeiska journalistfederationen fördömer domen, pekar ut den som ett SLAPP-mål och förnyar sitt krav på att Italien ska reformera sin lagstiftning och avkriminalisera ärekränkning.

Roberto Saviano kommer att överklaga domen.

Roberto Saviano, född 1979, är en av Italiens mest kända undersökande journalister. I boken Gomorra (Brombergs förlag) från 2006 avslöjade han den italienska maffiaorganisationen camorran, och behöver sedan dess ständigt livvaktsskydd. Han är hedersmedlem i Internationella Pen och har tidigare tilldelats bland annat Olof Palmepriset (2011).

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies