Ulrika Hyllert. FOTO: Tor Johnsson

”Riksdagen försämrar källskyddet”

19 februari, 2020

DEBATT Idag röstar riksdagen igenom de nya reglerna om hemlig dataavläsning – trots att de urholkar källskyddet, skriver Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert.

” Vågskålen väger tungt över för ett nej. Trots det kommer riksdagen alltså att rösta ja idag”, skriver Ulrika Hyllert i en debattartikel i Journalisten idag.

Journalistförbundet och andra branschorganisationer har tidigare varnat för lagförslaget. Senast i december skrev man ett gemensamt öppet brev till justitieminister Morgan Johansson.

Reglerna om hemlig dataavläsning innebär att polisen får möjlighet att gå in i mobiler och datorer och få tillgång till internetkonton. I lagförslaget finns ett skydd för journalister i syfte att skydda deras källor. Men skyddet är dåligt utformat, menar företrädare för stora delar av mediebranschen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies