Revansch på grävgalan

27 mars, 2011

width=512

Janne Josefsson och Nils Hanson från Uppdrag Granskning fick sin revansch och kammade hem guldspaden i kategorin Rikstv i konkurrens med bland annat Uppdrag Granskning program om Bjästa som vann Stora Journalistpriset 2010.

(Bild från Grävgalan med några av vinnarna på plats. Foto Tomas Ohlsson)

I samma klass tävlade också Mats Deland, Fredrik Quistbergh, Henrik Brandão Jönsson med "Sanningen om Sommerlath” för TV4 Kalla Fakta.

Övriga vinnare av guldspadar var: 

Lokaltv

Johanna Bäckström Lerneby, ”Familjehemsbluffen” SVT Västnytt

Juryns motivering: "För ett synnerligen väldokumenterat avslöjande av hur ett familjehem på ett häpnadsväckande sätt utnyttjar myndigheters osannolika brist på kontroll."

Riksradio

Bo-Göran Bodin ”Fallet Johan” Ekot, Sveriges Radio

Juryns motivering: "För en imponerande uthållig grävinsats som på punkt efter punkt visat på grundläggande brister i utredningen av ännu ett dödsfall i samband med polisingripande."

Lokalradio

Kina Pohjanen, Alexander Gagliano, ”När polisen är den misstänkta”, P4 Uppland, Sveriges Radio.

Juryns motivering: "För en gedigen grävinsats som avslöjat stora brister i polisens internutredningar och belyst ungdomars utsatta roll när rättssamhället fallerar."

Större dagstidning

Carolina Neurath, Jacob Bursell,”Revisorerna",Svenska Dagbladet

Juryns motivering: "För en granskning som öppnat dörren till en för de flesta okänd värld där landets ledande revisorer sitter på dubbla stolar, har skaffat sig högre inkomster än många börsdirektörer och blivit ett skattefrälse."

Mindre dagstidning

Lena Tegström, Bo Torbjörn Ek, "Förmyndarna", Norrländska Socialdemokraten.

Juryns motivering: "För ett avslöjande av missförhållanden inom en sällan granskad myndighet vars bristande kontroll lett till att samhällets svagaste kunnat utnyttjas av långt ifrån goda män."

Tidskrift

Anna Wallenlind Nuvunga, ”Västkustfamiljen”, Faktum
Juryns motivering: "För ett avslöjande av de skrämmande och dolda villkoren bakom en lovprisad missbruksvård, genomfört med mod, ihärdig systematik och trots en liten tidnings knappa resurser."

Bok

Kerstin Lundell, ”Affärer i blod och olja”, Ordfront

Juryns motivering: "För att med mod, envishet och öppet redovisat engagemang ha granskat ett svenskt företags tvivelaktiga oljeaffärer i Afrika med kopplingar till Sveriges utrikesminister."

Hedersomnämnande:

Yonna Waltersson, Mikael Färnbo, Ingemar Dahlkvist, "Statens miljardprojekt", Dagens Arena. För en gedigen kartläggning av systematiskt fusk och utnyttjande av utländsk arbetskraft inom ett ofta anlitat storföretag i Sverige."

Samuel Inghammar, Matti Larsson, "Kandidatkartläggning", Sirén.se.

Helena Bengtsson, Victoria Gaunitz, Johan Robertsson, Kristofer Sjöholm, Jenny Zettergren, "Valpejl", Sveriges Radio och Sveriges Television. "För omfattande kartläggningar som använt databasers möjligheter och
som ger redaktioner och allmänhet verktyg att arbeta vidare med."

Mats Eric Nilsson "För böcker där han med oss konsumenter för ögonen granskat hela kedjan i den industrialiserade och globaliserade livsmedelsproduktionen."

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies