Gå direkt till textinnehållet

Reporter sparkad för fritidsuppdrag

Dala-Demokraten säger upp en reporter för att han på fritiden tränar en fotbollsklubb. Han har ”brustit i lojalitet” genom att ta på sig en omfattande bisyssla, anser tidningen.

Dala-Demokraten säger upp en reporter för att han på fritiden tränar en fotbollsklubb. Han har ”brustit i lojalitet” genom att ta på sig en omfattande bisyssla, anser tidningen.

DDs lokalredaktör i Smedjebacken, Magnus Barkskog, har varit anställd på tidningen sedan i juli 1998. Hela tiden har han varit fotbollstränare, tidigare för Ställdalen i division sex.

I fjol fick han erbjudande om att bli hjälptränare i Ludvika FK i division två, vilket han accepterade. För uppdraget får han ett arvode på 20-25 000 kronor om året.

– Jag fick läsa i vår konkurrenttidning att Magnus Barkskog hade tackat ja till jobbet som tränare åt Ludvika FK, säger Sofia Olsson Olsén, redaktionschef på DD.

Hon reagerade starkt och ansåg det oförenligt med Magnus Barkskogs anställning på tidningen. Tränaruppdraget betecknar hon som ”en omfattande bisyssla”. Hon anser att han borde ha samrått med henne innan han tackade ja till uppdraget.

– Jag såg ingen anledning att informera redaktionsledningen om det eftersom det inte innebar någon skillnad mot tidigare vad gäller mitt jobb som lokalredaktör, säger Magnus Barkskog. Ingen har tidigare anmärkt på mitt arbete.

I ett brev till Barkskog skriver Olsson Olsén: ”Jag anser dessutom att dina uppdrag tar för mycket tid och jag ser dessutom en väsentlig risk att du inte kan sköta ditt arbete 8-17, må-fre”.

– Det är ju fortfarande något jag gör utanför min arbetstid, säger Magnus Barkskog. Det lag jag tränar är från min hemkommun, som inte ligger inom mitt bevakningsområde som lokalredaktör.

Ulf Lundén, journalistklubbens förhandlare, tycker att historien är olycklig.

– Det här skapar oro bland övriga medlemmar om vad man får göra på sin fritid och vad man inte får. Det verkar godtyckligt vad som passar arbetsgivaren.

Ulf Lundén betonar att det varit en annan sak om Barkskog varit sportreporter. Då hade det blivit en lojalitetskonflikt.

Journalistklubben har bestridit saklig grund för uppsägning. Den lokala förhandlingen slutade i total oenighet och har nu gått till central förhandling. Journalistklubben har också begärt lokal förhandling om ett krav på 25 000 kronor i enskilt skadestånd.

– Det är en ny version av Tidningsliv, säger Ulf Lundén. Varför är detta så principiellt viktigt för Sofia Olsson Olsén att driva?

Sofia Olsson Olsén har valt att inte bemöta eller kommentera Magnus Barkskogs uppgifter före central förhandling.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos