Gå direkt till textinnehållet

Reporter hårt kritisk mot Se & Hör

Pressens opinionsnämnd fällde Se & Hör för en artikel om prins Daniels hälsa. Nämnden var oenig och beslutet har kritiserats. – Se & Hör borde ha fällts hårdare, säger reportern Lotta Welinder som skrev artikeln.  

Lotta Welinder är en erfaren journalist som arbetat på en rad tidningar. I 21 år var hon anställd på Svenska Dagbladet, större delen av tiden på Näringsliv, bland annat som Brysselkorrespondent. Hon har också varit USA-stringer för Sydsvenskan och Kvällsposten.
Efter pensioneringen har hon frilansat och förra våren blev hon tillfrågad om hon ville hoppa in på ett sommarvikariat som redigerare på Se & Hör.
– Vad roligt, sade jag och tackade ja. Men det blev inte så roligt.

Lotta Welinder kände naturligtvis till att Se & Hör är en skvallertidning, men hon blev ändå förvånad över hur hårt tidningen vinklade sitt material. Hon reagerade tidigt när en medarbetare på ett redaktionsmöte sade: ”Vilken bra historia – och dessutom är den sann.” Som vore det ovanligt.
– Etablerade kändisar vill inte prata med Se & Hör så de får hämta material på annat håll. De förlitar sig mycket på nätet och skriver om artiklar de hittar där eller i kvällspressen.

Under semesterperioden uppstod vakanser och hon fick hoppa in som reporter.
– Inför ett nummer kom redaktionsledningen inte på någon kioskvältare att skriva om. Alla tänkte och tänkte. Till slut var det någon som reagerade på en bild från kronprinsessan Victorias födelsedag där prins Daniel verkade trött. Redaktionschefen tände till. Resultatet blev att vi spekulerade om hur prinsen mådde. Hur sjuk var han egentligen?
Lotta Welinder ville helst inte skriva.
– Jag sade nej, måste vi göra det här? Men någonstans ville jag vara en god soldat och inte svika kollegerna, vara duktig flicka och göra min plikt. Och har man gått med på att jobba på en sådan tidning är det svårt att vägra med hänvisning till klausulen om förödmjukande uppdrag.
Så hon försökte ändå skriva artikeln och så gott hon kunde göra det anständigt och korrekt. Hon berättade att Daniel haft mycket att göra under året, vilket var sant. Hon nämnde också att han gått igenom en njurtransplantation, också sant.  Men det var med en känsla av obehag hon lämnade texten och hon vädjade om att slippa få sitt namn under artikeln.

När hon såg Se & Hörs löpsedel och förstasida fick hon sina farhågor om vad som komma skulle bekräftade.
– Jag blev skär av skam och ville krypa under bordet.
På förstasidan utropade Se & Hör: ”Vännerna oroliga
Var trött och hålögd på Victoria-dagen
HUR SJUK ÄR DANIEL”
Lotta Welinder fnyser åt rubriksätttningen:
– Den som gått igenom en transplantation måste äta medicin, men är inte sjuk, som Se & Hör till slut påstod.
Inne i tidningen har Se & Hör rubrikerna:
”Det tuffa jobbet och sjukdomen tär allt hårdare på prins Daniel
MÅSTE DRA NER PÅ TEMPOT”
Ingressen lyder:
”En trött och hålögd Daniel chockade på Victoriadagen. Nu undrar vännerna hur sjuk han är.”

Lotta Welinder anser inte att det  finns täckning för rubriker och ingress i hennes ursprungliga text. Hon känns inte heller vid de två pratminus som avslutar den publicerade artikeln och där vänner till Daniel påstås vara oroliga över hans hälsotillstånd.
Under artikeln stod Lotta Welinders namn. Dock felstavat.
Hon tycker det är bra att prins Daniel anmälde publiceringen.
– Journalister ska inte bara kunna titta på en bild och sedan spinna en historia utifrån den och plocka ihop lite uppgifter här och där från nätet och kvällstidningarna. Storyn blev vriden alltför många varv.
Hon efterlyser en ny debatt om pressetik, både för att osann publicitet kan skada människor och för att en reporter måste kunna lita på vad som händer med en text.
– Man gör inte så här mot människor, vare sig de är prinsar eller inte. Jag är rejält upprörd. Därför tycker jag att Se & Hör i dess nuvarande form inte har något existensberättigande över huvud taget.

Se & Hörs chefredaktör och ansvariga utgivare Carina Löfkvist hävdar att redaktionen fått uppgifterna om den oro som fanns för Daniels hälsotillstånd från en reporter som tidningen hade på plats på Öland. Det var han som levererade pratminusen från anonyma och bekymrade vänner till prinsen.
– Den reportern var i Båstad och bevakade tennisveckan, men åkte över dagen till Öland för att rapportera från firandet av Victoriadagen. Han hann inte med att skriva om Daniel. Vi borde nog haft med även hans byline under artikeln.

Carina Löfkvist är kritisk till att artikeln fälldes i PON, men påpekar att nämnden i alla fall gick emot Pressombudsmannens uppfattning att prinsens hälsotillstånd inte är av allmänt intresse.
– Daniel har offentliga uppdrag och tillhör nu kungafamiljen.
Löfkvist är också kritisk till PO och PONs långa handläggningstid.
– Det är ett märkligt sammanträffande att utslaget kommer just när kronprinsessan Victoria håller på och föder barn, fem månader efter att anmälan gjordes.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.