Gå direkt till textinnehållet

Rektorn: Vi pratade om allt möjligt

Stephen Hwang, rektor på Linnéuniversitetet i Kalmar/Växjö, uppger att han aldrig sagt att journalister inte ska granska myndigheter. Han menar att Östrans reporter har använt "kreativ journalistik" i sin artikel.

Det var i en intervju om kostsamma investeringar till det nya universitetet, som rektor Stephen Hwang sa till Östran att "Jag förstår inte varför ni journalister bara granskar myndigheter. Har ni verkligen ingenting annat att göra?"

Till Journalisten säger Stephen Hwang, som är högsta ansvarig för Journalistik- och mediaproduktionsutbildningen, att han antingen blivit felciterad eller missförstådd.

– Jag har aldrig sagt att journalister inte ska granska myndigheter och att det inte är en viktig uppgift. Däremot sa jag att jag tycker att journalister kan granska även andra verksamheter än myndigheter, till exempel tidningar.

Annons Annons

Reportern Agneta Adeen har sparat anteckningarna, hur kan du ha blivit felciterad?

– Det får du fråga henne om. Det var en lång diskussion och vi pratade om allt möjligt. Hon tyckte väl att hon kunde använda en kreativ journalistik, eller så antecknade hon fel och fick ihop det på det sättet.

Du menar att tidningen bryter mot god publicistisk sed?

– Ja, det blir ju olyckligt. Det har varit ett antal skriverier i Östran, Barometern och Smålandsposten. Till exempel att jag skulle ha bestämt att man måste kalla mig rektor, vilket är totalt nonsens.

 

Universitetsrektor missnöjd med granskning 

 

Fler avsnitt
Fler videos