Gå direkt till textinnehållet

”Redaktionell integritet bara bullshit”

- Vi använder oss inte av yttrandefriheten och det som hindrar oss är de som äger medierna. Att de inte skulle lägga sig i det redaktionella arbetet är bara bullshit, säger Johan Ehrenberg, chefredaktör på tidningen ETC.

– Vi använder oss inte av yttrandefriheten och det som hindrar oss är de som äger medierna. Att de inte skulle lägga sig i det redaktionella arbetet är bara bullshit, säger Johan Ehrenberg, chefredaktör på tidningen ETC.

@bild:1

På bok- och biblioteksmässan i Göteborg släpper ETC ett temanummer under parollen Yttrandefegheten.

– Yttrandefeghet är det faktiska tillståndet för medierna. Det är till exempel omöjligt att en Bonnierägd tidning skulle granska Bonniers. Visst är det så att Aftonbladet avslöjar Expressen och vice versa, men problemet är att ägandet är koncentrerat till ett fåtal borgerliga ägare.

Att hans egen tidning ETC är ägarstyrd är ingenting som Johan Ehrenberg förnekar.

– Jag väljer ju de redaktörer som jag själv vill ha, och jag tror inte att ETC kommer att göra någon stor granskning av Johan Ehrenberg. Om vi är yttrandefega kan ju inte jag svara på eftersom jag är ägaren.

För att ändra på detta föreslår Johan Ehrenberg att ägaren ska göras till ansvarig utgivare, och själv få ta den ekonomiska konsekvensen av journalistiska övertramp.

– Som journalist kan man förstöra någons liv, eller sänka en hel organisation, utan att själv drabbas av repressalier.

ks@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos