Gå direkt till textinnehållet

Raif Badawi släppt – men tio års reseförbud

Bloggaren och nätaktivisten Raif Badawi har släppts efter tio år, men med hårda restriktioner. ”Det primära nu är att han ska få lämna landet”, säger Svenska Pens Elisabeth Löfgren.

Den idag 38-årige saudiske bloggaren Raif Badawi greps 2012 för att ha ”förolämpat islam” och dömdes till tusen piskrapp och tio års fängelse.

2015 började Saudiarabien att prygla honom, vilket väckte starka internationella protester.

I fredags uppgav Badawis fru Ensaf Haidar att hennes man släppts fri efter nästan tio års fängelse.

Svenska Pen är en av de organisationer som engagerat sig i Raif Badawis fall genom åren. Elisabeth Löfgren, ordförande för Pens Fängslade författares kommitté, är glad över beskedet. Men samtidigt har Saudiarabien belagt Badawi med höga böter, förbud att uttala sig i medier och ett tioårigt förbud att lämna landet, konstaterar hon.

– Det primära nu är att han ska få lämna landet och kunna återförenas med sin familj som bor i Kanada. Det är i princip nästan husarrest för honom nu, säger Löfgren.

En politisk lobbykampanj pågår enligt Lögren för att Kanada ska bevilja Badawi uppehållstillstånd. Vilket inte heller innebär någon garanti för att Saudiarabien ska släppa honom.

Elisabeth Löfgren tror att den internationella kampanjen för Badawis frihet ledde till att Saudiarabien stoppade piskstraffet, som från början skulle ske varje fredag, från att fortsätta verkställas.

– Han var nära att dö efter de 50 första piskrappen, det var hårda slag. Jag kan se det som ett misslyckande att vi inte kunde få ut honom tidigare, men att han behandlades bättre tror jag är på grund av de internationella påtryckningarna.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, är glad att Badawi släppts fri men hyser inga illusioner om att Saudiarabien ändrat sin hållning till press- och yttrandefrihet:

– Dagen efter att Badawi släpptes avrättade kungahuset 85 personer, mer än på flera år. En tydlig signal om att man inte tolererar någon form av kritik eller opposition. I saudiska fängelser sitter 31 journalister och bloggare kvar.

Reportrar utan gränser kräver att Badawi får lämna landet och återförenas med sin familj och att de 31 andra fängslade journalisterna och bloggarna släpps omedelbart.

– Att hålla dem i fängelse och Badawi som ett slags gisslan utan resemöjligheter är bara ytterligare ett bevis på att Saudiarabien fortsätter vara en av pressfrihetens värsta fiender där en journalist kan styckas på order av kungahuset utan några konsekvenser eller påföljder för de ansvariga, menar Erik Halkjaer.

Fler avsnitt
Fler videos