FOTO: RSF

Saudiarabiens kronprins anmäls för mordet på Khashoggi

2 mars, 2021

Reportrar utan gränser har anmält Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman för mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Reportrar utan gränser (RSF) anmälde igår Saudiarabiens kronprins, Mohammed Bin Salman, och fyra av hans rådgivare för brott mot mänskligheten, till den tyske federala åklagaren i Karlsruhe, Tyskland.

Anmälan på 500 sidor lyfter brott mot 35 journalister – mordet på Jamal Khashoggi och 34 fängslade journalister, inklusive bloggaren Raif Badawi. Lagrummet är den tyska brottsbalken för brott mot internationell lag.

Enligt anmälan har journalisterna blivit offer för flera brott mot mänskligheten, inklusive överlagt mord, tortyr, sexuella övergrepp, påtvingat bortförande, utomrättsligt frihetsberövande och förföljelse.

Anmälan pekar ut fem huvudmisstänkta: Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman, hans närmaste rådgivare Saud Al-Qatani, den tidigare chefen för säkerhetstjänsten Ahmad Mohammed Asiri, generalkonsuln Mohammad Al-Otaibi och underrättelseofficeren Maher Abdulaziz Mutreb. Alla anklagas för att ha varit delaktiga i organiseringen av mordet på Jamal Khashoggi, liksom inblandningen i en statlig kampanj för att attackera och tysta journalister.

– De ansvariga för förföljelsen av journalister i Saudiarabien, inklusive mordet på Jamal Khashoggi måste ställas till svars. Vi uppmanar den tyska åklagaren att ta ställning och öppna en förundersökning av de brott vi menar att de utpekade begått, särskilt som det rör brott mot mänskligheten. Det är dags för rättvisa, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF, i ett uttalande.

RSF uppger att man har valt att göra anmälan i Tyskland eftersom tyska domstolar visat sig villiga att åtala internationella brottslingar tidigare.

– Efter att det svenska åklagarväsendet visat lite intresse av att öppna en förundersökning för brott mot mänskligheten i fallet med Dawit Isaak och Eritreas president Isayas Afwerki, och med en pågående, oberoende parlamentarisk utredning av den svenska regeringens agerande i fallet, kan vi bara hoppas att tyska åklagare är beredda att gå längre i detta fall, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Jamal Khashoggi mördades i det saudiska konsulatet i Istanbul, Turkiet, i oktober 2018. I fredags offentliggjorde USA en rapport som pekade ut kronprins Mohammed Bin Salman som ansvarig för mordet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies