PTS: ”Operatörer ska
behandla internettrafik likvärdigt”

7 december, 2016

Telia ska behandla all internettrafik likvärdigt när slutanvändarens datatak uppnåtts. Detta för att inte bryta mot EU-regler om ett öppet internet. Det menar Post- och Telestyrelsen (PTS) som avser att förelägga Telia att rätta sig.

Journalisten har tidigare skrivit om de 27 svenska publicister som menar att Telia vill snedvrida konkurrensen på nätet och skapa ett internet där medier tvingas köpa sig till samma fördelar som Facebook, Instagram och flera andra sociala medier får i Teliakampanjen.

Nu har PTS tittat på saken och kommit med sitt beslutsutkast där de menar att Telia ska behandla all internettrafik likvärdigt ”när slutanvändarens datatak uppnåtts”. Detta för att inte bryta mot EU-regler om ett öppet internet.

I ett pressmeddelande skriver PTS att de bedömt att den trafikhantering som Telia tillämpar i sina erbjudanden om ”Fri surf på sociala medier” och ”Fri surf lyssna” (streaming) bryter mot just den EU-förordning som säger att leverantörer av internetanslutningstjänster ska behandla all trafik likvärdigt på internet.

”När datavolymen är förbrukad stängs all trafik av, utom för de tjänster och applikationer som ingår i erbjudandena. Detta är enligt PTS bedömning en otillåten trafikstyrning”, skriver de.

Telia har möjlighet att yttra sig kring PTS beslutsutkast senast den 4 januari.

I ett parallellt ärende som gäller företaget Tre:s erbjudande om ”Fri surf på musikstreaming” har Tre redan meddelat PTS att de kommer att förändra sitt erbjudande så att det inte bryter mot reglerna.

Taggar: Telia, konkurrens

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies