Gå direkt till textinnehållet

”Polsk public service idag är som satir”

Programledaren Robert Kowalski var en av de 235 polska public service-journalister som fick gå när regeringen tog kontrollen över de statliga medierna 2016. Nu är han i Sverige för att varna oss.

Hösten 2015 vann det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa (Pis) det polska parlamentsvalet och bildade regering med egen majoritet. Kort efteråt röstade parlamentet igenom den medielag som ger regeringen kontroll över de statliga medierna; cheferna för de polska public service-bolagen tillsätts av finansministern, som också har behörighet att avskeda dem.

Journalisten Robert Kowalski var en mångårig public service-anställd som ledde radioprogrammet Sterniczki, med en feministisk profil.

Han var en av de 235 journalister som blev av med jobbet i samband med regimens utrensning på public service i början av 2016. Idag var han i Stockholm för ett seminarium arrangerat av Tankesmedjan Tiden och Socialdemokraterna. Med sig hade Kowalski ett varnande budskap:

– Jag har kommit till Sverige för att skrämma er lite grann. I 30 år var Polen en sann demokrati, men det förändrades från en dag till en annan. Nu är jag förvånad över att det gått så fort. Var på er vakt, för högerpopulistiska åsikter har ingen nationalitet, sade han.

Robert Kowalski menar att dagens polska public service-journalister utövar självcensur för att gå i takt med regeringspartiets åsikter och önskningar.

– Jag tror att de är så tränade efter tre år att de vet vad som förväntas av dem.

Ändringarna i chefsleden har enligt Kowalski gett stor effekt på innehållet i public service. Han beskriver det som sänds idag som propaganda och liknar det vid satir signerad John Cleese.

– Regeringens medlemmar visas alltid från sin bästa sida medan oppositionen visas när de tvekar, letar efter ord, eller så är deras fysiska defekter i fokus…

Hur har de här förändringarna i public service-innehållet tagits emot av den polska publiken?
– De utbildade, intellektuella, skrattar åt det. Men det oroväckande är att public service har så stor täckning – det finns platser dit privata medier inte når. Det har också förekommit politisk bojkott, de största oppositionspartierna har vägrat delta i public service, för att de vinklades så negativt och för att villkoren för debatter var så dåliga för dem, säger Robert Kowalski till Journalisten.

Vad kan du säga om de av dina forna kollegor som valt att arbeta kvar?
– Jag kan inte döma dem. Jag tror att många ”riktiga” journalister som tvingas jobba kvar för sin försörjning, som kameramän, skäms, men inbillar sig att de inte deltar i propagandan. Men de journalister som visar sig i rutan kan inte längre kallas journalister, de är propagandister, menar han.

– Bland dem finns också sådana som arbetade för demokratisk tv, men som har bytt sida.

Förekommer det politiska påtryckningar på de privatägda medierna?
– Ja. När man hade tagit tagit kontroll över public service sa representanter för regeringen att det var dags att ta itu med de privata medierna. Det började med ekonomiska påtryckningar. Alla statsägda företag och institutioner har dragit tillbaka sina annonser från oppositionsmedier, allt placeras i public service.

– Det kom till och med till ett försök att ”återpolonisera” den största privatägda tv-kanalen, att statsägda företag skulle köpa upp den. Det ledde till en diplomatisk kris mellan USA och Polen, eftersom den tillhör Discovery. USAs ambassadör ingrep och skrev att press- och yttrandefriheten är så viktig att den polska regeringen måste dra sig tillbaka.

På seminariet på onsdagsmorgonen lyfte bland andra Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar att det idag utbredda hatet och många hoten mot journalister riskerar att leda till ett sluttande plan, som ger ett utrymme för politiker att inskränka pressfriheten.

– I de östeuropeiska länderna började det också med att folket hotade journalister. Jag tror att vi är lite naiva i Sverige, sade Irena Pozar.

Så hur har det sett ut i Polen det senaste decenniet?
– När högervågen närmade sig hände det att människor som skulle bli PiS-sympatisörer störde journalister i deras arbete, eller skällde ut dem offentligt. Det är nämligen så att folk i allmänhet känner vad som hänger i luften. De vet att det är tillåtet, att det inte kommer att få några konsekvenser, säger Robert Kowalski.

Sedan tre år tillbaka driver Robert Kowalski tillsammans med bland andra tidigare public service-kollegor sajten Oko Press, med granskande journalistik och analyser av utvecklingen i Polen. De skapade den för att försvara pressfriheten och tillgången till tillförlitlig samhällsinformation i Polen. Sajten finansieras genom läsarintäkter och stipendier, men är öppen för alla.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt