Gå direkt till textinnehållet

Politisk bevakning allt mer spelinriktad

Politik beskrivs allt mer som spel i de stora svenska nyhetsmedierna. Över hälften av 2010 års valbevakning skildrade politiken som spel, visar ny forskning från Mittuniversitetet.

Andelen speljournalistik, som beskriver politiken i termer av ett spel eller tävling, med vinnare och förlorare, ökade 2010 i alla stora svenska nyhetsmedier utom SR Ekot. Det berättade journalistikprofessorn Lars Nord vid ett seminarium i Visby igår.

Totalt var mer än 50 procent av inslagen/artiklarna under valrörelsen spelinriktade, enligt Nord. 2002 var siffran 33 procent.

Kvällstidningarna och TV4 Nyheterna var de medier som i högst grad skildrade politiken som spel. Ekot (kvart i fem-ekot är den sändning som mätts) avvek genom att ha mindre än 20 procent spelinriktad politikbevakning.

Andelen tolkande journalistik på nyhetsplats ökade också, från 36 procent i valrörelsen 2006 till 39 procent 2010. Expressen hade högst andel tolkande artiklar, 45 procent, i förra valrörelsen. Det som avses är inte texter som vinjetterats som kommentarer eller analys på nyhetssidorna, utan nyhetstexter/inslag där ett tolkande förhållningssätt var dominerande.

Fler avsnitt
Fler videos