Gå direkt till textinnehållet

Polismyndigheten i Västra Götaland dubbelt JO-anmäld

Under torsdagen JO-anmäldes polismyndigheten i Västra Götaland av både Sveriges Radio och Göteborgs-Posten. I båda fallen handlar det om dröjsmål att lämna ut offentliga handlingar - i GP:s fall en väntan på över ett år.

GP:s reporter Per Nygren begärde tillsammans med kollegan Daniel Olsson ut handlingar av polismyndigheten i november 2009. Nio dagar senare fick han beskedet att polismyndigheten genom Barbro Jönsson, chefsjurist, hade avslagit hans begäran. Han överklagade till kammarrätten som beslöt att polismyndigheten skulle sekretesspröva handlingarna igen. Åter dröjde polismyndigheten och efter påminnelse från Per Nygren meddelades att de åter avslagit hans begäran.

Processen upprepades två gånger, enligt anmälan utan att polismyndigheten sekretessprövade handlingarna, och till slut fick Per Nygren nog. Uppgifterna, som skulle användas för att kartlägga vänsterextrema gruppers våld, hade han blivit tvungen att få tag i på annat vis.
– Jag gör det här mest av princip. Polisen måste lära sig att de inte kan göra så här. De här besluten är helt obegripliga, säger han.

Eko-reportern Bo-Göran Bodin har också anmält polismyndigheten för dröjsmål. Hans begäran har inte avslagits, men han säger att han har väntat på handlingar i över en månad och har skickat flera påminnelsemejl som förblivit obesvarade.
– Jag behöver få papprena. Jag har väntat visserligen väntat längre tidigare, speciellt i ärenden som rör kriminalvården.

Annons Annons

Journalisten har sökt Barbro Jönsson, som meddelat att hon inte vill lämna några kommentarer om JO-anmälningarna.

Fler avsnitt
Fler videos