Gå direkt till textinnehållet

Polisen medger långsam hatbrottsutredning

Utredningen av en misstänkt antisemitisk förolämpning mot Jan Scherman tog för lång tid, medger Polismyndigheten. Orsaken uppges vara resursbrist.

Som Journalisten rapporterat hann ett misstänkt hatbrott mot journalisten Jan Scherman preskriberas, trots att den polisanmälda antisemitiska förolämpning fanns fångad på film.

Det var under inspelningen till SVTs dokumentärserie ”Länge leve demokratin” som journalisten och debattören Jan Scherman sommaren 2017 försökte ställa en fråga till en av Nordiska motståndsrörelsens representanter på Almedalsveckan. Nazisten svarade med en antisemitisk förolämpning som upprepades flera gånger och fångades på film.

Våren 2018 polisanmälde Scherman NMR-medlemmen. Polisen rubricerade gärningen som förolämpning och konstaterade att det fanns ett förmodat hatbrottsmotiv. Åtal dröjde dock ända till juni 2019, trots flera påminnelser från Schermans juridiska ombud. I juli 2019 presriberades brottet eftersom Stockholms tingsrätt inte lyckades delge den misstänkte i tid.

Annons Annons

Jan Scherman anmälde den långsamma handläggningen av fallet till Justitieombudsmannen. Tidigare har Åklagarmyndigheten beklagat att fallet hann preskriberas. Nu har Polismyndigheten svarat JO.

Polisen hänvisar liksom Åklagarmyndigheten till en hög arbetsbelastning som förklaring till att utredningen dröjt. Polisen konstaterar att inga åtgärder i brottsutredningen vidtogs mellan maj 2018 och januari 2019. Åtgärder ”borde ha vidtagits med större skyndsamhet”, medger Polisen.

– Samhället talar i tid och otid om hur viktigt det är att vi beivrar hot och hat. Men det är mycket snack och väldigt lite verkstad. Det händer inget i hur man beivrar den här typen av brott, sade Jan Scherman till Journalisten i maj.

Fler avsnitt
Fler videos