Gå direkt till textinnehållet

Polisen: Inget skäl att kritisera Unni Jerndal

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal bröt inte mot repressalieförbudet då hon skickade ett mejl till flera anställda efter rapporteringen om att en polischef misstänkts för barnporrbrott. Den anser polismyndighetens jurister i ett yttrande till justitieombudsmannen (JO).

Det var i december förra året som Aftonbladet publicerade en artikel om en förundersökning mot en anställd på Polismyndigheten. Förundersökningen lades ner av en åklagare. Enligt uppgifter som Aftonbladet fått fram var källor kritiska mot hur förundersökningen bedrivits och även mot Polismyndighetens hantering av ärendet.

Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal skickade ett mejl till anställda som enligt en anmälan var ett sätt att hindra medarbetare att lämna uppgifter till medier, som har en grundlagsskyddad meddelarfrihet.

Juristerna på Polismyndigheten anser inte att det finns några skäl att kritisera Unni Jerndal. De skriver dock samtidigt att det kunde ha varit ”lämpligt att i sammanhanget även berörda meddelarfrihetens innebörd och betydelse”.

Fler avsnitt
Fler videos