Gå direkt till textinnehållet

Policybeslut stoppar partiannonsering

Sverigedemokraternas krav på förbud mot adoption av barn utanför Europa blev den utlösande faktor som fick Dagens Nyheters chefredaktör att i förra veckan fatta beslutet att stoppa partiets annonser i Dagens Nyheter.

Sverigedemokraternas krav på förbud mot adoption av barn utanför Europa blev den utlösande faktor som fick Dagens Nyheters chefredaktör att i förra veckan fatta beslutet att stoppa partiets annonser i Dagens Nyheter.

– Annonsen i sig innehöll inga konstigheter, av det slag som den annons vi stoppade i februari, som direkt kunde kopplas till diskussionen om hedersmord och mordet på Fadime Sahindal. Men om man i ett partiprogram och i uttalanden från partiets huvudkandidat i riksdagsvalet driver den linje som Sverigedemokraterna gör i frågan om adoption utanför Europa ger man uttryck för rent rasistiska värden. När det handlar om två månader gamla barn kan man ju inte tala om kulturskillnader, säger Hans Bergström, som själv adopterat barn från Asien.

Ny hållning

Beslutet att stoppa en organisation och inte bara en enstaka annons är en ny hållning, som Bergström medger kan vara problematisk.

– Jag har i det längsta velat hålla fast vid principen att bedöma annons för annons och inte ta ställning till avsändaren, men i det här fallet kände jag väldigt stark olust inför tanken att DN skulle gå i bräschen och ge legitimitet åt Sverigedemokraterna i valrörelsen.

På ett liknande sätt resonerar Eskil Jönsson, chefredaktör för Helsingborgs Dagblad, som två veckor tidigare sade stopp för Nationaldemokraternas begäran om att få annonsera i HD.

– Jag vill inte hjälpa dem att sprida sitt budskap. Att gömma sig bakom diskussioner om yttrandefriheten vore att smita undan mitt ansvar som utgivare, säger Eskil Jönsson.

Stormöte

Hans beslut redovisades på ett stormöte på redaktionen för två veckor sedan. Reaktionerna var blandade.

– Det finns de som tycker att jag gjorde fel och det finns de som sagt att om jag hade tagit in annonsen så hade de inte kunnat jobba kvar på tidningen, säger Eskil Jönsson.

Varken på HD eller DN har besluten diskuterats av journalistklubbarna. Johannes Åman, ordförande i klubben på DN, anser heller inte att det är en fråga som föranleder klubben att ta principell ställning.

– Det har varit en hel del diskussioner allmänt på redaktionerna. Det är ju alltid viktigt att reflektera över vilken roll tidningen har, i ett sådant här läge. Men från klubbens sida har vi inte framfört någon åsikt.

mj@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt