Gå direkt till textinnehållet

PO vill få fler sajter in i pressetiken

PO Ola Sigvardsson vill att fler sajter ska ansluta sig till det pressetiska systemet. Därför har han skickat brev till flera lokala hemsidor och frågat om de vill ansluta sig.

Tidningar som är medlemmar i Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter blir med automatik anslutna till det pressetiska systemet och kan prövas av PON. Andra sajter däremot måste ansöka om att bli anslutna.

– Vi skickade ut ett liknande brev 2011 till ett antal sajter, vilket ledde till att ett antal anslöt sig till det pressetiska systemet. Eftersom vi inte gjort det på fyra år tyckte vi att det var dags igen, säger Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman, PO.

Han gick igenom uppgifter på ansvariga utgivare som finns hos Myndigheten för radio och TV.

Annons Annons

– Jag valde ut de som befann sig närmast vår verksamhet, nyhetssajter, framför allt små lokala sajter. Jag påpekade i brevet att det var frivilligt att anmäla sig och att man kunde lämna systemet om man ville. Jag förklarade också att en anslutning kan fungera som en kvalitetsstämpel, att man för läsarna kan visa att man vill ha en anständig ton på sajten och följer de pressetiska reglera.

Har ni skickat ut brevet till hatsajter som Avpixlat?

– Nej, jag har inte valt ut den typen av sajter. När det gäller Avpixlat har jag haft telefonkontakt då sajten fick en ansvarig utgivare, säger Ola Sigvardsson.

Fler videos
Fler avsnitt