Peter Eriksson (MP) i riksdagens talarstol under debatten. FOTO: Sveriges Riksdag

Peter Eriksson: ”Korståget för öppenhet är över”

21 november, 2013

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) gick från riksdagens talarstol till hård attack mot förslaget om sekretess i det internationella samarbetet. I dag ska riksdagen rösta om förslaget som urholkar offentlighetsprincipen i EU-frågor.

Förslaget innebär att offentlighetsprincipen urholkas för allmänna handlingar som svenska myndigheter utbyter med utländska myndigheter inom EU. Journalisten har tidigare berättat om förslaget.

Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet, föredrog förslaget i riksdagens talarstol och kallade det för ett ”rejält yxhugg” mot offentlighetsprincipen. Han menade att förslaget öppnar för godtycke och slentrianmässig hemligstämpling, och att det blir omöjligt att överpröva beslut om sekretess.

– Korståget för öppenhet är över. Nu delar vi ut hemligstämplar i stället, sade Peter Eriksson.

– Det är tragiskt och ett svek mot 247 år av offentlighetsprincip i Sverige. Detta är inte ett krav från Bryssel. Det är Sveriges regering som kastar in handsken.

Riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) beskrev Peter Erikssons resonemang som överdrivet och populistiskt.

Se debatten och beslutet här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies