Gå direkt till textinnehållet

Parterna till Medlingsinstitutet

I dag torsdag besöker Tidningsutgivarna och Journalistförbundet statliga Medlingsinstitutet för att rapportera om läget i avtalsförhandlingarna. De ordinarie förhandlingarna avbröts på onsdagen, utan att parterna kommit så mycket närmare varandra.

I dag torsdag besöker Tidningsutgivarna och Journalistförbundet statliga Medlingsinstitutet för att rapportera om läget i avtalsförhandlingarna. De ordinarie förhandlingarna avbröts på onsdagen, utan att parterna kommit så mycket närmare varandra.

Onsdagen var sista ordinarie förhandlingsdagen mellan TU och Journalistförbundet om det kollektivavtal som löper ut den siste mars. Om inte en överenskommelse nåtts före den 28 februari ska medlare kopplas in. Eftersom fler möten ej finns inplanerade ska parterna nu under morgondagen på varsin hand träffa Medlingsinstitutet för en lägesrapport, för att institutet ska få en bild av hur förhandlingarna bör drivas vidare.

Tidningsutgivarna anser att det inte går att komma längre i förhandlingarna på egen hand, men Journalistförbundet tycker att det är för tidigt att lämna över till medlarna.

-Vi önskar självklart att vi skulle kommit längre i förhandlingarna, men det är nästan en och en halv månad tills avtalet löper ut. Med vilja och konstruktivitet och om vi inte sätter oss defaitistiskt och väntar på att medlare ska komma och hjälpa oss, så ska vi nog få till ett avtal, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.

Enligt henne har ett viss framsteg nåtts när det gäller upphovsrätten, som varit den största tvistefrågan.

– Att Tidningsutgivarna inte längre villkorar ett kollektivavtal mot journalisternas ekonomiska upphovsrätt och det faktum att frågan inte diskuterades under den senaste förhandlingsdagen, ser vi som ett uttryck för att motparten rört på sig, säger hon.

Björn Svensson, förhandlingschef på TU, ser dock fortfarande upphovsrätten som den viktigaste frågan.

– Vi vill skapa framtidslösningar. Visst finns det problem i tidningsbranschen, men vi har chans att ändra och utveckla för framtiden. Vi vill göra detta tillsammans med tidningarnas medarbetare men det förutsätter att Journalistförbundet visar sig berett att kavla upp ärmarna och möta oss i praktiska och konstruktiva lösningar.

Den andra stora knäckfrågan gäller löneavtalet. TU erbjuder 1,1 procent i ett treårigt avtal, Journalistförbundet begär 3,6 procent i ett ettårigt avtal.

– Det är ett stort bekymmer att Tidningsutgivarna inte ruckar på sitt lönebud. Ett så uselt bud uppfattas inte som seriöst av våra medlemmar och försvårar förstås framkomligenheten mot ett nytt avtal, speciellt som de bokslut som nu rapporteras visar ekonomiska framgångar för branschen, säger Agneta Lindblom Hulthén.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret