Gå direkt till textinnehållet

Parterna sade ja till medlarbudet

Både Journalistförbundet och SRAO sade i dag ja till medlarnas bud på visstidsområdet. Det innebär att eftermiddagens varslade stridsåtgärder avblåses, även om avtalet ännu inte är helt färdigt. Medlarbudet innebär enligt förbundet att utlasningen inom public service stoppas, vilket var ett av Journalistförbundets huvudkrav.

Både Journalistförbundet och SRAO sade i dag ja till medlarnas bud på visstidsområdet. Det innebär att eftermiddagens varslade stridsåtgärder avblåses, även om avtalet ännu inte är helt färdigt. Medlarbudet innebär enligt förbundet att utlasningen inom public service stoppas, vilket var ett av Journalistförbundets huvudkrav

Medlarna Peter Ander och Benne Lantz överlämnade i går eftermiddag ett bud till parterna i konflikten på public serviceområdet. Budet var inget komplett avtalsförslag och anger inget om lönenivåerna, men innehåller konkreta förslag angående de fyra huvudkrav som Journalistförbundet ställt.

När det gäller de två huvudkraven: stopp för utlasningen av vikarier och att projektanställningsavtalet ska rivas upp har förbundet fått igenom en del konkreta krav på det ena – utlasningen – och fått grunden lagd för ett genombrott på det andra, genom att en arbetsgrupp under 15 månader ska arbeta vidare med projektfrågan och se till att anställningsformen inte missbrukas.

Journalisförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén ser uppgörelsen som en stor seger för förbundet.

– Personligen har jag jobbat för att utlasningen ska stoppas i 20 år.. Det är helt otroligt att vi nu lyckats åtminstone på ett avtalsområde, nämligen det där systemet missbrukats mest. Nu ska vi gå vidare även på de andra kollektivavtalsområdena, säger hon.

– När det gäller anställningstryggheten har vi som första fackförbundet på väldigt länge nu flyttat fram positionerna. Det kommer att få väldigt stor betydelse på hela arbetsmarknaden.

Det medlarbudet innebär är att en vikarie inte längre kan lasas ut efter elva månader och ersättas av en annan vikarie, om vikariatet fortsätter. Kravet ”ett vikariat, en vikarie” är därmed uppfyllt. Den vikariekarusell som innebär att vikarier får hoppa mellan olika tjänster under kortare perioder – trots att det löper ett längre vikariat – har därmed stoppats på Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion, anser Agneta Lindblom Hulthén.

– Det är en stor framgång. Det känns mycket bra, säger Witold Lanzenberg, journalistklubbens ordförande på Sveriges Radio.

Vad kommer det att betyda för vikarierna på SR?

– Att ingen längre kommer att bli utlasad bara för att man inte ska få förtur. Det missbruket har vi nu lyckats stävja. Det är vi mycket glada för. Men vi får inte glömma att en kamp återstår och det är när det gäller missbruket av projektanställningar.

När det gäller projektanställningarna skriver medlarna att parterna i en gemensam arbetsgrupp ska behandla frågan i syfte att undvika felaktiga anställningsformer. Riktlinjerna är tydliga och tidsbundna och säger att parterna gemensamt ska analysera vad det politiska uppdraget när det gäller extern medverkan och mångfald egentligen innebär samt klarlägga hur projektanställningarna används i dag i företagen och i vilken utsträckning missbruk sker. Parterna förbinder sig också att gemensamt följa arbetet kring förändringar i lagen om anställningsskydd och föreslå förändringar i kollektivavtalet utifrån detta. Arbetet i arbetsgruppen ska vara avslutat senast den 30 september 2005.

– SRAO får 15 månader på sig att tillsammans med oss lösa frågan. Annars kan vi säga upp avtalet. Vi kommer inte att acceptera något annat än att även projektkarusellen stoppas, utan ska driva detta mycket hårt, säger Agneta Lindblom Hulthén.

Är du besviken över att ni inte nådde ända fram även på projektområdet?

– Det är så otroligt sällan man når allt man önskar. Når man det möjliga är det gott nog. Här har vi nått ganska nära det önskvärda. Vi har stoppat ett missbruk och har gett arbetsgivarna 15 månaderna på sig att stoppa det andra. Det är mycket bra.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret