Gå direkt till textinnehållet

Pär Fagerström ny ordförande för TU

Det första Pär Fagerström sade som nyvald ordförande i Tidningsutgivarna var att han var glad över att det fanns ett betydligt större engagemang inom TU än hos Journalistförbundet.

Det första Pär Fagerström sade som nyvald ordförande i Tidningsutgivarna var att han var glad över att det fanns ett betydligt större engagemang inom TU än hos Journalistförbundet. Han tänkte då på valet av ombudsmän till Journalistförbundets kongress.

För första gången i Tidningsutgivarnas historia var valnämnden oeniga om vilken som skulle nomineras till ordförande. Två av valnämndens ledamöter reserverade sig mot den föreslagna kandidaten Pär Fagerström, Dalarnas Tidningars VD, och föreslog istället Svenska Dagbladets VD Gunnar Strömblad.

Det hade spekulerat att det rörde sig om en konflikt mellan land och stad, Schibsted mot Bonnier. Men det blev ingen strid vid årsmötet om vem som skulle efterträda Bengt Braun som valt att avgå efter tre år.

En av dem som reserverade sig var Kalle Jungkvist, chefredaktör för aftonbladet.se. Han förklarade att hans anledning till reservationen var att han ville ha en ordförande som har kunskap om de utmaningar som kommer från att ungdomar inte köper tidningar utan skaffar information från Internet. Han befarade att svenska tidningarna kan tappa unga läsare på samma sätt som nu sker i USA.

– Jag har inget emot Pär Fagerström. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inte fått någon förklaring till att Strömblad inte blev nominerad, säger Kalle Jungkvist och fick några lätta applåder från de mediechefer som samlats i Landstingshuset i Stockholm.

Det fanns dock ingen motkandidat till Pär Fagerström och han valdes enhälligt av årsstämman.

Pär Fagerström äntrade talarstolen och sade att han skulle göra allt för att inte göra Kalle Jungkvist besviken.

pj@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt