Gå direkt till textinnehållet

Palmepristagare får inte lämna Turkiet

Idag får den kända kurdiska yttrandefrihetskämpen och advokaten Eren Keskin årets Olof Palmepris. Men Eren Keskin får inte lämna Turkiet eftersom hon varit ansvarig utgivare för en prokurdisk tidning. ”Jag hade gärna velat vara i Stockholm.”

En av Turkiets mest kända yttrandefrihetskämpar, den kurdiska advokaten Eren Keskin erhåller tillsammans med ukrainskan Marta Chumalo och iranske Narges Mohammadi, årets Olof Palmepris. Men Eren Keskin får inte lämna Turkiet eftersom hon har gett stöd till den prokurdiska tidningen Özgür Politika under en period som ansvarig utgivare.

– Med anledning av att jag av solidaritet var ansvarig utgivare för tidningen Özgür Gündem, som bevakar kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Kurdistan, har det turkiska rättsmaskineriet lämnat in 143 stämningar mot mig, säger Eren Keskin.

Hon har dömts till 26 år och 9 månaders fängelse och är sedan sex år tillbaka ålagd med utreseförbud.

Med anledning av utreseförbud kan du inte på plats ta emot priset i Stockholm. Hur känns det att inte få priset på plats?
– Jag hade så gärna velat vara i Stockholm och deltagit i prisceremonin, säger Eren Keskin, som i stället deltar digitalt i prisceremonien.

Turkiet är ett av de länder som har flest journalister i fängelser och har plats 149 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

– Jag anklagas för att sprida propaganda. Det fria ordet kränks oerhört mycket i våra breddgrader. Och jag är en person som inte bara har ålagts med utreseförbud från Turkiet, utan också nekas rätten att nyttja min yttrandefrihet, säger Eren Keskin.

Hon är mycket glad över Olof Palmepriset och tror att priset ger henne mera skydd.

– Olof Palme är en mycket känd och respekterad person bland människorättsförsvarare för sitt försvar för freden. Palme har en särställning eftersom han har verkat för avväpning på den internationella arenan. Palme kommer alltid ha respekt hos människorättskämpar. Att Palme-priset i år går till kvinnor som verkar för fred betyder också mycket.

KURDO BAKSI

Eren Keskin har tidigare tilldelats flera priser för sitt arbete för mänskliga rättigheter. I Sverige har hon tidigare erhållit Anna Lindh-priset och advokat Anna Dahlbäcks pris.

 

Fler avsnitt
Fler videos