Gå direkt till textinnehållet

P4 Malmöhus tog ställning mot Donald Trump

P4 Malmöhus fälls av Granskningsnämnden för radio och TV för att en muslimsk programledare kritiserat USAs president Donald Trumps inresebeslut från sju i huvudsak muslimska länder.

Den 31 januari sändes ett inslag om inreseförbudet i USA i P4 Malmöhus. Programledaren berättade bland annat att hon var muslim och har muslimska släktingar i USA, och sade sedan:

”Men det här sänder ju ut, ja jag måste säga obehagliga signaler alltså. Och jag tänker på historien som har lärt oss att den här typen av särskiljning av folk och folk på grund av religion eller hudfärg eller vad som annat helst aldrig leder till något bra och jag undrar liksom om det här har lett till något bra ens i USA faktiskt. Och det är inte bara de som är direkt drabbade som har börjat protestera mot detta.”

Därefter intervjuades en person som beslutat att inte resa till USA under tiden Donald Trump är president.

Inslaget anmäldes av en privatperson till Granskningsnämnden, som nu fäller inslaget eftersom ”programledarens uttalanden om inreseförbudet i USA var alltför värderande och gick utöver vad som kan anses förenligt med kravet på opartiskhet”.

Fler avsnitt