Gå direkt till textinnehållet

Östran i kritiskt ekonomiskt läge

Östra Småland /Nyheterna befinner sig i ett ”väldigt kritiskt ekonomiskt läge”, enligt chefredaktören Gunilla Persson. Redaktionsledningen har nu bytts ut för att möta krisen.

Förra veckan omformerades redaktionsledningen på Östran. En av nyhetscheferna petas, en annan lämnar redaktionsledningen. Den politiske chefredaktören tas in i redaktionsledningsgruppen. De hastiga förändringarna har skapat viss oro på redaktionen.

Gunilla Persson, chefredaktör och ansvarig utgivare, hävdar att omorganisationen av ledningen har bakgrund i tidningens ekonomiska situation.

– Vi befinner oss i ett väldigt kritiskt ekonomiskt läge. Redaktionsledningen är ett rådgivande organ till chefredaktören. Vi är en liten och hårt arbetande redaktion och vi behöver ett effektivt forum för att diskutera publicistik och ekonomi, säger Gunilla Persson.

Redaktionen har 36,6 tjänster och har bantats ned med tio tjänster i två olika sparpaket det senaste året.

– Jag utesluter inte att det blir fler åtgärder under året. Budgeten ligger på ett minusresultat, säger Gunilla Persson.

Prognosen för 2013 är en förlust om nio miljoner kronor. Sedan Gota Media köpte Östra Småland med editionen Nyheterna 2010 har 44 miljoner kronor pumpats in i bolaget. Ytterligare en mångmiljonförlust 2013 hotar alltså att leda till fler sparpaket.

– Vår ägare har den uttalade ambitionen att behålla oss, säger Gunilla Persson.

Hur är stämningen på redaktionen?
– Jaa … Vad ska jag säga? Det vore förmätet av mig att uttala mig om stämningen. Den är bra tycker jag, vi gör en fantastiskt bra tidning trots ett svårt läge. Men det är klart att den ekonomiska situationen skapar oro.

Fler avsnitt
Fler videos