Oro på LT: "Det är helt
olika typer av tidningar"

11 maj, 2016

Olov Carlsson får ett speciellt uppdrag att utreda en gemensam redaktionell organisation för Länstidningen i Södertälje, Norrtelje Tidning och Nynäshamns Posten. Det oroar facklubbarna, som menar att det är två helt olika typer av tidningar.

Journalisten berättade tidigare i dag att Olov Carlsson tar över som chefredaktör och ansvarig utgivare för Länstidningen i Södertälje och Norrtelje Tidning. Han får även ett speciellt uppdrag att utreda en gemensam redaktionell organisation för Länstidningen i Södertälje, Norrtelje Tidning och Nynäshamns Posten. Så står det i det pressmeddelande som Mittmedia skickade ut på onsdagsmorgonen. 

Men det är inte frågan om att slå ihop några tidningar, berättar Promediaklubbens ordförande Måns Uggla.

- Nej, sådana planer finns inte. Olov Carlsson ska utreda vad man kan samarbeta kring mellan de tre tidningarna, främst vid desken. I Sundsvall och Ångermanland samarbetar man redan kring vissa funktioner i desken och det här handlar bland annat om hur man kan paketera saker lokalt och samarbeta mellan tidningarna, säger Måns Uggla.

Vid Promediatidningarna har klubben även tagit in en arbetstagarkonsult som ska titta på detta. Hen ska vara klar senast den 27 maj, efter det återupptas förhandlingarna mellan ledningen och klubben.

För Jalmar Carlson, en av två ordföranden i journalistklubben vid LT i Södertälje, kom dock det här som en total överraskning. När han läste pressmeddelandet om Olov Carlssons tillträde i morse så var det också första gången han hörde talas om att den nye chefredaktören skulle utreda tidningarnas framtida organisation.

- Mittmedia har någon slags konstig vision när de tittar på Sverigekartan. Att Södertälje och Norrtälje ligger i Stockholms län är en sak, men det är två helt olika typer av tidningar. Det är helt olika typer av städer, där Södertälje är en nyhetsstark industristad med massor av influenser från hela världen. Norrtelje är en mindre ort i skärgården med allt vad det innebär, säger Jalmar Carlson.

Fick du en chock när du läste om utredningen av en ny organisation i pressmeddelandet?

- Det var i alla fall en stor överraskning för mig. Jag har inte varit med på förhandlingarna fysiskt, det har Måns Uggla på Promediaklubben varit. På Mittmedia är det väl ändå så att ledningen bestämmer mycket, de olika tidningscheferna har ändå lite mindre att säga till om, säger Jalmar Carlson.

Så det finns anledning för dig att gräva vidare i vad man menar med utredningen?

- Jag kommer absolut ställa frågor om det här i morgon när vi har ett möte, säger Jalmar Carlson.

Även Måns Uggla känner oro över förändringarna.

- Ja, det finns alltid en oro när det ska till förändringar, att man ska gå för snabbt fram och göra saker som inte är genomtänkta. Men jag tycker också det är positivt att man ger Olov Carlsson ett utredningsuppdrag. Från klubben räknar vi med att få insyn i det arbetet, så att vi kan vara delaktiga. Det är också de signalerna vi fått från Mittmedia, säger Måns Uggla.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies