Ordfronts redaktionschef uppsagd
Ordfront Magasins redaktionschef Björn Eklund, som skrev den omstridda “Resan till Ljugoslavien”, har sagts upp. Den officiella motiveringen är enligt Ordfronts förlags VD Gertrud Åström ”personliga skäl.”
Ordfront Magasins redaktionschef Björn Eklund, som skrev den omstridda “Resan till Ljugoslavien”, har sagts upp. Den officiella motiveringen är enligt Ordfronts förlags VD Gertrud Åström ”personliga skäl.”
Enligt Björn Eklund själv har Gertrud Åström angett ”illojalitet” och ”samarbetssvårigheter” som mer konkreta skäl till uppsägningen. Han ska ha uppträtt illojalt genom att internt och offentligt i Journalisten och Svensk Bokhandel kritisera beslutet att minska antalet tjänster på Ordfront Magasin med 1,5 tjänster. Tidningen har i dag 3,5 tjänster.
– Jag tycker att det är absurt. Jag har använt min yttrandefrihet till att kritisera ett beslut som jag tycker är felaktigt. Ordfront är en förening vars måtto är att försvara yttrande- och tryckfrihet. Tanken är att föreningen även ska försvara yttrandefrihet på arbetsplatser, säger Björn Eklund.
I Journalisten nr 1/04 gör Björn Eklund tre direkta uttalanden:
”Under produktionen av senaste numret fick jag inte ens förtroendet att redigera brevsidan.”
Han svarade också på frågan om Ordfront Magasin skulle kunna publicera en artikel om att massmorden i Auschwitz är extremt överdrivna:
”Alltså, det är klart att vi inte har någon skyldighet att publicera åsikter bara för att de är avvikande. Men vi har inte förnekat brutaliteten på Balkan, och vi har tillskrivits saker som jag aldrig har skrivit. Det har skett ett mediedrev i Jugoslavienfrågan med utgångspunkt från DNs och Zarembas perspektiv.”
Slutligen uttalar han sig om varför han arbetar kvar trots förtroendebristen mellan honom och chefredaktören:
”Ordfront är en så viktig tidning och jag har varit drivande för att bygga upp den. Vi har härbärgerat en både liberal och vänsterpräglad tradition. Den kampen vill jag inte ge upp.”
En artikel i Svensk Bokhandel nr 2/04 innehåller två citat av Björn Eklund:
”Visst går det att göra tidningen på två personer, men med stora kvalitetssänkningar.”
Han kommenterade situationen att två medarbetare som stött honom i Balkandebatten fick gå, medan han som gjorde den kritiserade intervjun om Balkan då fick vara kvar:
”Jag blev så utsatt i debatten, det skulle inte se bra ut om de sparkade mig.”
Gertrud Åström, VD på Ordfront förlag, bekräftar att Björn Eklund i dag sagts upp ”av personliga skäl”. Hon vill inte gå in på vad detta konkret innebär och vill över huvud taget inte kommentera fallet.
Journalistförbundets jurist Martin Lindeblad konstaterar att det generellt krävs en hel del för att någon ska kunna bli uppsagd för uttalanden i en tidning.
– Yttrandefriheten är en grundläggande rättighet och man har rätt att delta i debatten. Det finns dock rättsfall där anställda sagts upp för uttalanden som syftat till att skada företaget, som utlämnande av företagshemligheter. Uttalanden som inte var nödvändiga för att personen skulle kunna föra sin talan.
Björn Eklund varslades om uppsägning den 29 mars. Fackklubben på Ordfront gav Björn Eklund sitt stöd och krävde att varslet skulle dras tillbaka och i andra hand att varslet ogiltigförklarades. Men i onsdags fick Björn Eklund beskedet att han blivit uppsagd. Han har sex månaders uppsägningstid.
– Det kan gå så långt att detta blir ett ärende för Arbetsdomstolen. Det skulle inte se så bra ut för Ordfront om man driver ett yttrandefrihetsmål till domstol, säger Björn Eklund.