Öppenhet på nåder inom EU
Politiska hänsyn går före rätten till insyn. Det visar en undersökning om EUs öppenhet som Journalistförbundet låtit genomföra.
Politiska hänsyn går före rätten till insyn. Det visar en undersökning om EUs öppenhet som Journalistförbundet låtit genomföra.
Sedan ett år tillbaka är EU underkastade nya regler som säger att allmänheten har rätt att ta del av handlingar och att beslut ska fattas så öppet som möjligt. Men en undersökning som frilansjournalisten Staffan Dahllöf gjort på uppdrag av Journalistförbundet visar att politiska hänsyn går före medborgarnas rättighet till insyn.
– Att Sverige skulle lyckas exportera sin öppenhetstradition till Europa var en naiv förhoppning som inte uppfyllts. Undersökningen visar att Journalistförbundets farhågor dessvärre besannats i stor utsträckning. Politiska övervägningar styr vilka handlingar som ska lämnas ut, inte konkreta regler som såväl myndigheter som allmänhet kan tillämpa och rätta sig efter. Den inställningen bäddar för godtycke, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
De handlingar som Staffan Dahllöf begärde ut gällde hur medlemsländerna ställer sig till tillsatser i djurfoder, vilken fisk som blir tillåten att fånga efter nyår och EUs terrorbekämpning.
Det är framför allt centrala handlingar om hur ett enskilt medlemsland står i en viss fråga som är svåra att få ut, visar undersökningen. Enligt Staffan Dahllöf brukar ett nej motiveras med att förhandlingar i EU skulle försvåras om medborgarna i hemlandet skulle få reda på hur deras representanter i EU agerar.
I det svar han fick angående fisket stod det att ”ett utlämnade som innehåller delegationers ståndpunkter kan äventyra möjlighet att uppnå en lösning”.
Men hemlighållandet är inte absolut. Undersökningen visar att det kan löna sig att överklaga och att argumentera mot avslag. Efter att ha överklagat lyckades Staffan Dahllöf få fram två av de 15 medlemsländernas ställning i fiskefrågan: Sverige och Nederländerna.
– Problemet är att det tar så lång tid att få ut handlingar att frågan ofta är politiskt överspelad. Ta exemplet med fisket. Jag begärde ut handlingarna i september, långt innan diskussionen om stopp av torskfiske i Sverige tog fart och innan rapporter om överfiske av torsk i Nordsjön publicerats, säger Staffan Dahllöf.
Han rekommenderar redaktionen att hela tiden ha flera överklaganden på gång samtidigt för att spara tid. Med jämna mellanrum kommer det då att ramla in handlingar av värde.
– Att ha tålamod är en bra dygd, för det tar tid och kraft att hålla reda på alla argumenten i korrespondensen med ministerrådets generalsekretariat, säger Staffan Dahllöf.
Samtidigt har möjligheten att identifiera handlingar som man vill ha ut ökat genom att protokoll och register publiceras på nätet. Det har blivit lättare att leta och fråga efter specifika handlingar.
EU är dessutom medveten om de nya reglerna om öppenhet och svarar snabbt att de fått in en begäran, även om svaret tar långt tid att få och ofta blir negativt.