Gå direkt till textinnehållet

Olika uppgifter om nedbemanning i Sundsvall

10 journalisttjänster, inte 14, försvinner från Sundsvall, enligt chefredaktören. Fackklubben hänvisar till att siffran 14 kommer från Bonnier News. UPPDATERAD

Igår skrev Journalisten om Mittmedias nya organisation där totalt 24 journalisttjänster försvinner, enligt de uppgifter som fackklubben sammanställt efter avslutade förhandlingar tidigare i somras. Karin Näslund, chefredaktör för Sundsvalls Tidning, reagerar på uppgiften att ST tappar 14 journalisttjänster. Det stämmer inte, menar Näslund.

– Vi genomför en organisationsförändring där vi kommer att organisera oss på ett helt annat sätt än idag. Det gör det svårt att jämföra förändringen per titel, för idag är vi inte organiserade utifrån titel utan har många gemensamma organisationer inom Mittmedia och inom Västernorrland. Däremot kan man titta på antal journalister per placeringsort idag jämfört med nya organisationen som ska träda ikraft. Då är det totalt 10 journalisttjänster färre i Sundsvall.

– Placeringsort kommer närmare sanningen. Att sätta siffror på den här förändringen har heller inte varit i fokus för oss, i stället har vi fokuserat på att få till så bra nya organisationer som möjligt givet nya förutsättningar.

– Det som är viktigt i sammanhanget är att vi gör det här förändringarna utan Las-uppsägningar.

Journalistklubbens ordförande Johanna Hejdenberg:

– Siffrorna vi använder kommer från förhandlingsframställan från Bonnier News. Det finns 71 tjänster i Västernorrland idag, enligt de nya numerärerna ska det bli 56, det blir en övertalighet på 15 tjänster, som till slut blev 14, säger Johanna Hejdenberg.

Förvirringen kring siffrorna handlar delvis om att den centrala, virtuella Mittmediadesken nu ska upphöra. Den har bestått av 57 personer varav ett stort antal har suttit runt om i hela Mittmedia, och ett mindre antal har suttit i Sundsvall. Nu när deskarna ska bli lokala återförs de här personerna till de lokala organisationerna.

Mittmedias affärschef Mikael Nestius säger att både fackklubb och chefredaktör har rätt.

– Det beror på hur man räknar. Karin kommenterar den lokala organisationen. Sundsvall har förutom en gemensam redaktion i Västernorrland också haft centrala personer som bara har jobbat åt Mittmedia centralt, men med arbetsplats i Sundsvall.

Hur har ni räknat?
–  Först har vi återfört alla de som jobbat lokalt men tillhört en central organisation. Sedan har det funnits ett gäng centrala tjänster som aldrig tillhört Västernorrland utan hela Mittmedia. När vi drar in de tjänsterna hamnar personerna formellt sett på Las-listan i Sundsvall. Så Karin har rätt i att det är tio lokala tjänster, men facket har också rätt i att det är fjorton tjänster som berörs. Men fyra av dem har varit centrala Mittmediatjänster, säger Mikael Nestius.

– Men det intressanta är ju att i Sundsvall är det ingen person som sägs upp. Och jag tror att vi kommer klara hela omställningen utan att säga upp, genom pensionsavgångar och vakanser. Förhoppningsvis blir det inte heller uppsägningar i Östersund.

Förtydligande: I en tidigare version angavs ”ST” istället för ”Sundsvall”.

 

Fler avsnitt
Fler videos