Nya upphovsrättsavtalet: Klubbar riskerar förlora pengar

4 september, 1997

Det nya upphovsrättsavtalet kan beröva journalistklubbarna på DN och Expressen en god inkomstkälla.

Det nya upphovsrättsavtalet kan beröva journalistklubbarna på DN och Expressen en god inkomstkälla.

Texter från tidningarna återanvänds i Pressens Bilds databastjänst Presstext. Enligt det lokala avtalet har återpubliceringen ersatts med nio procent av bruttoförsäljningssumman att fördelas mellan klubbarna. Totalt har det blivit ungefär 100 000 kronor att dela på årligen.

Men när det nya centrala upphovsrättsavtalet blev klart i månadsskiftet april-maj hävdade Pressens Bild att det tog över. Den generella ersättningen på 1 200 kronor per år och heltidsanställd skulle täcka även återanvändningen i Presstext.

— Vi menar att det handlar om överlåtelse. Pressens Bild är ett annat företag, säger DN-klubbens ordförande Malin Holmquist.

Klubbarna på DN och Expressen tänker nu föra upp frågan till central nivå för att få klara besked om var gränserna går för det nya avtalet.

— Det ska bli intressant att se hur tolkningen blir. Presstext har gått bra i år, säger Expressen-klubbens ordförande Fredrik Nejman.

Expressens texter publiceras i Presstext sedan 1990, DNs sedan 1992. Sedan 1995 publiceras även texter ur tidningen Vi i databasen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies