Gå direkt till textinnehållet

”Svenska journalister kan förlora rätten till konsulär hjälp”

DEBATT Regeringen vill utreda rätten till konsulär hjälp för personer med dubbelt medborgarskap. Reportrar utan gränser (RSF) ser allvarliga risker med detta – för utrikesjournalistiken och för de fängslade svenskarna Dawit Isaak och Gui Minhai.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Om konsulära rättigheter kopplas till medborgarskap riskerar journalister med dubbelt medborgarskap att hamna i en rättslig gråzon. I länder som Iran, där det är omöjligt att avsäga sig sitt medborgarskap, kan svenska journalister förlora rätten till konsulär hjälp. Det sänder en farlig signal till omvärlden. Vi ser redan hur regimer som Iran och Ryssland använder journalisters dubbla medborgarskap som ett maktmedel.

En förändrad svensk praxis skulle göra det ännu lättare för dessa länder att manipulera och tysta journalister. Det skulle också kunna avskräcka svenska reportrar från att bevaka konflikter. Utrikesjournalistik blir allt viktigare i en globaliserad värld, och många redaktioner har stor nytta av reportrar med utländsk bakgrund.

Vi förstår frustrationen hos tjänstemän och politiker över att svenska medborgare reser till riskområden trots avrådan. Men en utredning måste också väga in risken att journalister tvekar att rapportera från dessa platser av rädsla för att stå utan stöd. Att journalister i tjänst ska få konsulär hjälp låter enkelt på papperet, men var drar man gränsen?

Annons Annons

Medielandskapet förändras snabbt. Redaktioner krymper, anställningsformer blir osäkrare, och många frilansare befinner sig redan i en gråzon. En förändrad policy kan skapa osäkerhet om vilka journalister som omfattas av skyddet.

I stället för att begränsa rätten till konsulärt stöd för personer med dubbelt medborgarskap som reser till områden som UD-avråder ifrån vill vi se en annan utredning. En som tar Sverige i en annan riktning – den franska vägen. I Frankrike har Reportrar utan gränser, tillsammans med flera andra, lanserat “Voices in Exile”. Projektet, med stöd av det franska utrikesdepartementet, gör Frankrike till ett ledande värdland för exiljournalister. Här får de möjlighet att fortsätta sitt arbete och sprida pålitlig information till sina medborgare och världen.

Europa och världen befinner sig i en demokratisk kris. Auktoritära krafter underminerar etablerade medier. Journalister tvingas fly för att kunna fortsätta sitt arbete. När extremister i öst och väst, nord och syd, krokar arm måste vi som försvarar ett öppet och liberalt samhälle göra detsamma.

Erik Larsson
ordförande
Reportrar utan gränser Sverige

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret