Nya rutiner på DN efter TT-stopp
Nattbemanning, projektanställningar och mer notisskrivande. DN-journalisterna får räkna med nya rutiner när tidningen säger upp TT efter årskiftet. Fast frågorna är fortfarande fler än svaren från ledningen.
Jobb dygnet runt, rädsla att missa händelsenyheter och risken att fastna i notisträsket. Frågorna är många och svaren få när DN ska klara sig utan TT från årsskiftet.
Dagens Nyheter har, precis som Metro, deklarerat att man nu ska klara sig utan de inköpta tjänsterna från Tidningarnas Telegrambyrå.
– Det är en stor omställning. Men det viktigaste vi tar från TT – bevakningen – är egentligen osynligt för läsaren, säger redaktionschef Pia Skagermark, som tycker att tidningen fick betala för mycket i förhållande till vad man använde.
– Alla på DN kan skriva notiser.
Tidningen har beslutat att under några månader projektanställa sex-sju reportrar för att klara förändringen.
Hur arbetet i praktiken ska läggas om på nio veckor är oklart. Nättidningen, sporten, utrikes, ekonomi och TV är de delar där beslutet får störst effekt.
Redaktionsledningen överväger också att köpa in tjänster från annat håll, men inget är klart.
bryt
I fredags innehöll Dagens Nyheter fyra artiklar, 52 notiser och en faktaruta signerade TT. På webben kommer större delen av det snabba nyhetsmaterialet från nyhetsbyrån.
Och för många journalister är nyhetsbyrån inte bara en leverantör av färdiga texter i tidningen. För arbetsledare är PM, dags- och veckolistor ofta en naturlig del av planeringen, och reportrar följer ”sin” story på TTs lina.
Dan Lucas, ekonomireporter och inhoppande redaktionssekreterare på DN Ekonomi, är tveksam till förändringen.
– Som redaktionssekreterare gäller det att ha örnkoll på byråer och sajter. TT är ett verktyg för att hålla sig uppdaterad med nyheter och hur de utvecklas, säger han.
Han ser nyhetsbyrån som fönster mot omvärlden, som nu stängs.
– Vi borde hitta andra att öppna. Här råder en viss förvirring, eftersom vi inte fått besked om hur vi ska göra istället, säger Dan Lucas.
Nyhetsbyrån Direkt som också erbjuder affärsnotiser ser Dan Lucas inte som något enkelt alternativ, eftersom de ändå måste ”översättas” till vanlig svenska innan de kan placeras i tidningen.
bryt
Kriminalreporter Lasse Wierup säger att han i dag använder TT ganska lite.
– En och annan gång kan man upptäcka att man missat något, men målet har alltid varit att vara bättre än TT, åtminstone i Stockholm, säger han och ser nyordningen som startskottet för bättre journalistik i papperstidningen.
– Egentligen är det skandal att vi haft så mycket TT-notiser med tanke på hur många som jobbar här. Nu blir det förhoppningsvis mer av dagens nyheter än gårdagens, säger Lasse Wierup.
Där han oroas av förändringen är förmågan att snabbt göra akuta utryckningar, främst för nätredaktionen. Som exempel nämner han när en kranbåt nyligen körde in i Essingeleden i Stockholm med stora trafikproblem som följd.
– Men kanske är det inget problem. Lite cyniskt kan man säga att vi får snabb gratisinformation från andra medier, till exempel text-TV, säger han.
Då gäller det i och för sig att någon letar. I dag har DN inte reportrar på plats dygnet runt, året runt som TT. Inte heller har man något avtal med polisradiotipsaren Wighs, och utan flashlarmen i chefernas mobiler löper redaktionen risk att missa ett statsministermord.
– Nattbevakningen måste vi absolut lösa. Vi kommer inte att låta händelser gå oss förbi, säger redaktionschef Pia Skagermark.
bryt
TTs vd Raoul Grünthal säger att tappet av de två stora kunderna visserligen är tråkigt men går att parera tack vare att nyhetsbyrån under året dragit in ett 30-tal nya kunder. Han är kritisk till resonemanget om att mycket information numera finns tillgänglig gratis på Internet.
– Skriva notiser är inte så jäkla svårt. Men ska man göra det på ett hederligt sätt – ringa upp och kolla källor – så tar det ofta lika lång tid att skriva en kort text som en lång. Och det kostar lika mycket.
Den lokala fackklubben på DN tänker följa utvecklingen noga.
– Ser vi att detta leder till försämrad arbetsmiljö och ökad stress kommer vi att agera, säger Per Jönsson, klubbens sekreterare.
ck@journalisten.se