Gå direkt till textinnehållet

Ny VD vill inte dra ner på nyheterna

Eva Hamiltons programförklaring som VD för SVT möttes positivt bland många journalister i TV-huset, men kritik kom från SVTs bägge fackklubbar.

Eva Hamiltons programförklaring som VD för SVT möttes positivt bland många journalister i TV-huset, men kritik kom från SVTs bägge fackklubbar.

Fackklubbarna reserverade sig inte mot styrelsebeslutet om Eva Hamilton som ny VD, men var ändå kritiska.

– Vi ville markera att det finns saker hon bör hantera bättre. Det finns ett missnöje om hur hon hanterat personalen som enhetschef. Men vi vill lägga det här bakom oss och gå vidare, säger Kenneth Sundin, ordförande i journalistklubben.

Vad handlar missnöjet om?

– Hamilton har haft en impulsivitet i personalärenden som inte varit bra. Det är en sak hon kan bli bättre på.

Tommy Eklund, ordförande i SIF-klubben, anser att Hamilton är för nära knuten till den tidigare ledningens linje.

– Det är svårt att i dag se henne som en samlande kraft för public service. Hon har en uppförsbacke framför sig och måste nu visa att hon stödjer egen idéutveckling och programproduktion på SVT.

Själv tror inte Eva Hamilton att SVT-personalen är så missnöjd:

– SVTs omställning från ett stort monopolföretag till ett medium bland and­ra medför påfrestningar som drabbat personalen. Jag ser framför allt kritiken som ett uttryck för det, inte som ett utbrett missnöje, säger Eva Hamilton.

På redaktionen SVT Nyheter och Samhälle fick den nya VDn ett försiktigt positivt mottagande:

– Hon poängterade kvaliteten framför målgruppsraseriet. Det är oerhört länge sedan vi hörde termen kvalitet från ledningen. Det är precis vad vi har efterlyst, säger Lena Pettersson, som också undertecknade uppropet mot förra ledningens redaktionella linje på DN Debatt den 11 september.

Elisabeth Åsbrink, reporterkollega på Nyheter och Samhälle, håller med:

– Att höra att hon ser alla tittare som lika viktiga var roligt, och även att hon sade sig vilja ta strid mot en skattefinansierad public service.

Eva Hamilton försäkrade att nyhetsjournalistiken är central för SVTs verksamhet:

– Visst kan det komma att göras överflyttningar av resurser från TV till webb, men vi gör inga neddragningar som äventyrar SVT som landets ledande nyhetsförmedlare.

Under sin programförklaring fick Eva Hamilton även frågor om regeringens förslag att korta perioderna för public-service-tillståndet från sex till tre år. Eva Hamilton uttryckte oro:

– Det skulle inverka negativt på verksamhetens oberoende.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos