Gå direkt till textinnehållet

Ny rapport: Pressfriheten försämrades i EU 2022

Överträdelserna mot press- och mediefriheten ökar i Europa, visar en ny rapport. Invasionen av Ukraina ligger bakom en stor del av ökningen.  

Media Freedom Rapid Response (MFRR) kartlägger pressfriheten i EU-länder och kandidatländer. Bakom står European Centre for Press and Media Freedom och en rad yttrandefrihetsorganisationer.

Rapporten för 2022 visar att överträdelser mot press- och mediefriheten ökade med nästan 25 procent till 813. Överträdelser i Ukraina står för en stor del av ökningen, 140 överträdelser har registrerats sedan kriget inleddes.

Tio journalister har mördats, varav nio i Ukraina och en i Turkiet.

I Sverige mer än fördubblades de registrerade överträdelsena mot press- och mediefriheten under 2022 och uppgick till nio. Journalisten har tidigare rapporterat om polisingripandena mot flera journalister som bevakat klimataktivister, misshandeln av exiljournalisten Ahmed Dönmez och den nya grundlagen om utlandsspioneri. Rapporten tar upp att utlandsspionerilagen kan få en negativ effekt på granskande journalistik och journalisters källor i Sverige.

”Utlandsspionerilagen är oroande. Vi kommer noga att övervaka implementeringen av den, vi är rädda för att den ska hämma tryck- och yttrandefriheten", sa Gürkan Özturan, koordinator på MMF, i en tidigare intervju med Journalisten.

Överträdelserna utgörs till största delen av verbala angrepp följt av juridiska och fysiska. 2021 var fysiska angrepp mot journalister och andra medieaktörer vanligast under demonstrationer, men de halverades 2022. Ett undantag är miljörapporteringen där det blivit vanligare med angrepp på journalister i samband med protester.

MFRR har registrerat 237 juridiska incidenter, som arresteringar och rättegångar, mot 388 journalister. 113 av överträdelserna mot pressfrihet skedde i EU-länder och resten i kandidatländerna.

Nina von Koch

Fler videos
Fler avsnitt