Gå direkt till textinnehållet

Fler pressfrihetslarm om Sverige 2022

Dubbelt så många överträdelser mot svenska press- och mediefriheten registrerades 2022 som 2021.

Initiativet Mapping Media Freedom (MMF) kartlägger sedan sju år tillbaka överträdelser av pressfriheten i EU-länder och kandidatländer. Bakom står European Centre for Press and Media Freedom och en rad yttrandefrihetsorganisationer.

2021 registrerades fyra överträdelser i Sverige i Mapping Media Freedom. Under 2022 var de redan i slutet av november dubbelt så många. På listan finns bland annat polisingripandena mot flera journalister som bevakade klimataktivister, misshandeln av exiljournalisten Ahmed Dönmez – och nu senast, den nya grundlagen om utlandsspioneri.

– Utlandsspionerilagen är oroande. Vi kommer noga att övervaka implementeringen av den, vi är rädda för att den ska hämma tryck- och yttrandefriheten, säger Gürkan Özturan, koordinator på MMF.

Annons Annons

Vad säger fördubblingen av antalet pressfrihetslarm om Sverige?
– Det kan tolkas som en nedgång i pressfriheten. Tidigare år har vi sett enskilda överträdelser, men i år ser vi upprepade fysiska angrepp på journalister i Sverige, det ser mer ut som ett mönster. Jag har bott i Sverige och har höga tankar om frihetsnivån i ert land, så det här gör mig ledsen, säger han.

Turkiets presidents Erdogans upprepade krav på att Sverige ska lämna ut namngivna turkiska exiljournalister för att få bli Natomedlem måste förstås som en del av den turkiska valkampanjen. 

– Under hela valkampanjen har regeringen sökt bråk med europeiska länder. Vi känner igen det från tidigare val då man har startat konflikter med bland annat Tyskland och Nederländerna.

Han tror inte att den svenska regeringen kommer att vika sig för Erdogans krav. 

– Gülennätverket [flera av de journalister Erdogan vill se utlämnade har arbetat på tidningar kopplade till Gülenrörelsen] ses inte som terrorister i något annat land än Turkiet. Jag tror att den svenska regeringen kommer betona att rättsväsendet i Sverige är fristående från politiken, att det finns en maktdelning.

En händelse som inte gett avtryck i MMF är den kommission som granskat UDs arbete att få Dawit Isaak och Gui Minhai fria. Kommissionen lämnade sin rapport i oktober, och kritiserar de svenska insatserna på flera punkter.

– Vi kräver nu att regeringen tar till sig av kritiken, och ökar ansträngningarna och ändrar strategi så att Dawit Isaak och Gui Minhai snarast blir fria och får få komma hem till Sverige, sade Journalistförbundets Ulrika Hyllert i oktober.

Fler avsnitt
Fler videos