Gå direkt till textinnehållet

Ny lag i El Salvador kan censurera medier

En ny lag i El Salvador, som kan ge den som sprider information om gäng upp till 15 års fängelse, kritiseras för att den kan användas för att tysta journalister som rapporterar om gängkriminaliteten.

I El Salvador godkändes för en dryg vecka sedan en ny lag som kan straffa alla som delar information om gängkriminella med upp till 15 års fängelse. Sedan lagen kom till har myndigheterna i landet frihetsberövat cirka 6 000 personer, skriver The New York Times.

Meningen med lagen sägs vara att stoppa meddelanden från och mellan kriminella gäng. Men eftersom lagen är så allmänt skriven så kan den användas mot i princip vem som helst som delar information om dem, menar experter. Det här skulle alltså kunna användas för att censurera journalister och medier.

Beslutet om den nya lagen kommer efter att landet har drabbats av en tre dagar lång våldsvåg där 87 personer dödats runt om i landet. Enligt regeringen är det gänget MS-13, det största organiserade kriminella gänget i landet, som ligger bakom våldsvågen.

”El Salvadors journalister har i flera år dragit fram missförhållanden inom staten i ljuset, och det här indikerar att regeringen vill stoppa det”, menar Astrid Valencia, som är researcher för Amnesty i centralamerika.

Även El Salvadors journalistförbund kritserar lagen och kallar den en reform med en ”klar vision att censurera nyhetsförmedlare”, skriver NYT.

 

Fler videos
Fler avsnitt