Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande.

Ny EU-lag om mediefrihet nästa år

16 september, 2021

I sitt tal om tillståndet i unionen utlovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en ny mediefrihetslag för att stärka mediers oberoende och skyddet för journalister. ”Medieföretag är inte vilka företag som helst”, sade Ursula von der Leyen i talet.

På torsdagen höll EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sitt årliga tal om tillståndet i unionen. I slutet av talet utlovade hon en ny mediefrihetslag nästa år, och en ny rekommendation för ett stärkt skydd av journalister.

Rekommendationen ska uppmana länder att skapa bättre koordination mellan polis och medieföretag och att tillhandahålla bland annat personskydd för reportrar som är i fara. Det rapporterar Politico som sett ett utkast till rekommendationen.

Ur Ursula von der Leyens tal om tillståndet i unionen:

”Journalister utsätts för övergrepp bara för att de gör sitt jobb.

Vissa av dem blir hotade och misshandlade, andra tragiskt nog mördade. Mitt i vår europeiska union. Här vill jag nämna några namn. Daphné Caruana Galizia, Jan Kuciak. Peter de Vries.

Deras berättelser må skilja sig åt i detaljerna. Men en sak har de gemensamt: De stod alla upp för vår rätt till information. Och betalade med sitt liv.

Information är en kollektiv nyttighet. Vi måsta värna dem som skapar öppenhet, vi måste skydda våra journalister. Därför lägger vi i dag fram en rekommendation om stärkt skydd för journalister.

Och vi måste sätta stopp för dem som hotar mediefriheten. Medieföretag är inte vilka företag som helst. Deras oberoende är avgörande. Europa behöver därför en lag som säkerställer detta oberoende.

Och nästa år kommer vi att lägga fram en sådan lag om mediefrihet.

För när vi försvarar våra mediers frihet försvarar vi också vår demokrati.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies