Gå direkt till textinnehållet

Ny aktion för Dawit Isaak

På Eritreas självständighetsdag kräver företrädare för bland annat Journalistförbundet, Tidningsutgivarna och Publicistklubben att den svenske journalisten Dawit Isaak friges och kritiserar UD för att stå ”handfallna”.

I höst har det gått 20 år sedan journalisten Dawit Isaak fängslades i Eritrea.

I samband med landets självständighetsdag den 24 maj skriver flera organisationer under ett nytt upprop som publiceras i Expressen Kultur – och genomför aktionen ”Dawit Isaaks plats”, som går ut på att i sociala medier lägga upp filmer och bilder av tomma platser runtom i Sverige med hashtaggen #dawitisaaksplats för att visa ”några av de platser som Dawit Isaak hade kunnat befinna sig på om han inte suttit fängslad”.

”Vi gör det för att visa vår solidaritet, vi gör det för att upprepa vårt krav på att han måste friges. Efter 20 år måste Dawit Isaak nu få komma hem till sin familj”, skriver undertecknarna.

”Under åren har Dawit Isaak fått åtskilliga priser kopplade till fri press och yttrandefrihet och hans böcker har getts ut igen. Men det svenska utrikesdepartementet, UD, tycks stå handfallna. Sverige har ett ansvar att sörja för sina medborgare och vi menar att UD inte har gjort tillräckligt för att få honom fri”, skriver undertecknarna, som representerar Amnesty International, Journalistförbundet, Reportrar utan gränser, Publicistklubben, Stödföreningen Free Dawit, Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Sveriges Tidskrifter och Tidningsutgivarna.

Fler videos
Fler avsnitt