Gå direkt till textinnehållet

NWTs utgivare om frimurar-avslöjandet: ”Har varit öppen hela tiden”

SVT Nyheter Värmland avslöjar att NWTs ansvariga utgivare Mikael Rothsten är med i samma brödraskap som ministrar och andra makthavare i Karlstad. ”Jag hoppas att vår trovärdighet inte påverkas”, säger han.

SVT Nyheter Värmland har i veckan avslöjat att flera av Karlstads kommuns politiker och företagsledare i Värmland är medlemmar i frimurarna. Bara män är välkomna i brödraskapet där medlemmarna lovar varandra evig vänskap, trohet och tillgivenhet och att inte berätta om verksamheten för andra.

Vid sidan av ministern Peter Kullgren (KD) och andra höga politiker är NWTs utgivare Mikael Rothsten frimurarbroder, avslöjar SVT. I en text i den egna tidningen idag grillas Rothsten och NWTs ägare om detta.

– Jag är stolt över att jag blev hårdare ansatt av min egen redaktion än av SVT, säger Mikael Rothsten.

Annons Annons

Hur hanterar du som utgivare på NWT ditt medlemskap i samma brödraskap som företagare och toppolitiker?
– Det här är en del av min familjs historia, jag blev medlem som väldigt ung, innan jag flyttade till Värmland och innan jag började på NWT. Jag har varit öppen med det i många sammanhang, det har varit känt. De som jobbat längre på redaktionen vet om det, mina uppdragsgivare har vetat om det.

Han betonar att han när han 2014 blev ansvarig utgivare beslutade att inte vara aktiv i föreningen och inte delta på några möten.

– Bland annat av yrkesmässiga skäl. Jag ville inte behöva fundera om jag skulle få frågor om jag träffat en politiker eller makthavare i det här sammanhanget. Jag ska bara kunna säga nej.

Varför har du valt att stanna kvar som passiv medlem?
– Det handlar om den tradition som finns i min familj. Saker som har med mitt privatliv att göra.

Professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin säger till SVT att det är problematiskt när en ansvarig utgivare har starka bindningar till makten man är satt att granska.

Kan du se att ditt medlemskap kan innebära trovärdighetsproblem för NWT?
– Jag hoppas inte det. Jag hoppas att min transparens och öppenhet ska göra att trovärdigheten inte påverkas jättemycket. Men jag kan inte utesluta det.

Mikael Rothsten berättar att han informerade om SVTs granskning och sin frimurartillhörighet på ett redaktionsmöte och fick en rad vassa och berättigade frågor.

– Redaktionen har valt att behandla detta som om det gällt någon annan. Det är ett sätt att försöka hantera det både professionellt och transparent.

Fler videos
Fler avsnitt