Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

NWT skickade in ansökan för sent – missar miljonbelopp

Nya Wermlands-Tidningens ansökan om distributionsstöd kom in fyra dagar för sent och kommer inte att behandlas av Mediemyndigheten. ”Vi tycker att de saknar bollkänsla i den här frågan”, säger NWTs ansvarige utgivare Mikael Rothsten, som har överklagat beslutet.

Närmare en och halv miljon kronor fick Nya- Wermlands-Tidningen i distributionsstöd förra året. Men i år ser det inte ut att bli något sådant stöd. För tidningen skickade in ansökan för sent.

– Det var den mänskliga faktorn, säger NWTs ansvarige utgivare  Mikael Rothsten.

Ansökningar om mediestöd skulle vara inskickade till Mediemyndigehten senast den 9 februari. Men NWTs ansökan landade hos myndigheten först den 13 februari.

”NWT Media AB har inkommit med sin ansökan om distributionsstöd för Nya Wermlands-Tidningen den 13 februari 2024 vilket är efter ansökningsperiodens slut. NWT Media AB:s ansökan om distributionsstöd för Nya Wermlands-Tidningen för år 2024 ska därför avvisas”, konstaterar Mediemyndigheten i beslutet.

Koncernen NWT Media har skickat in ansökningar om redaktionsstöd och driftsstöd för tolv av sina tidningar. Men för Nya Wermlands-Tidningen, som är koncernens största titel, har man valt att inte söka något annat stöd än distributionsstödet.

– I det gamla systemet behövde man inte söka distributionsstöd årligen, utan hade man fått det en gång så rullade det på. Men nu måste man ansöka på nytt, och då blev det en miss hos oss där vi inte gjorde en separat ansökan om distributionsstöd för NWT, säger han och fortsätter:

– Vi uppmärksammade det bara någon dag efter att ansökningarna stängt, och då vädjade vi till myndigheten att ta med det ändå. Det är ju ett matematiskt stöd som baseras på hur många tidningar man delar ut. Det finns ingen motiveringen eller bedömning inblandad, det är ett ganska enkelt stöd att hantera jämfört med de andra stöden.

I fredags skickade NWT en skrivelse till Mediemyndigheten där de uppmanar den att ompröva beslutet. Mikael Rothsten lyfter fram att det i föreskrifterna står att en ansökan som inkommit för sent kan avslås, inte att den måste avslås.

– Här menar jag att mediemyndigheten kunde ha lite bollkänsla. Det har varit ganska bråttom, vi har bara haft tre veckor på oss sedan ansökningarna öppnade. I den bästa av världar hade man velat skicka in alla ansökningar i god tid och hinna dubbelkolla att allt är korrekt. Men nu fick vi jobba ända in i kaklet, säger han.

Han hoppas att Mediemyndigheten ska tänka om.

– Syftet med distributionsstödet är ju att främja lokal- och regional nyhetsförmedling i hela landet och att vi ska kunna dela ut vår papperstidning till våra läsare. Därför tycker vi att de skulle kunna vara lite mer välvilligt inställda till vår ansökan.

NWT hade räknat med att få runt samma stöd som förra året, alltså drygt en och en halv miljon.

– Vi är inte där än, för vi hoppas att de omprövar, men om vi kommer dit får vi titta på vad det innebär och om vi måste spara på något annat istället.

Hur kommer det sig att ni valt att inte söka redaktionsstöd för Nya Wermlands-Tidningen?

– Det står i reglerna att man ska ha behov av stödet. Vår bedömning är att vi just nu inte har behov. Det är alltid en bedömning vad man söker för, men vi vill inte söka mer stöd än vad vi behöver, säger Mikael Rothsten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt