Gå direkt till textinnehållet

Expressen skickar till tryck 15.30: ”Väldigt nöjd”

Kvällstidningen Expressen skickas numera till tryck klockan 15.30. Den tidigarelagda trycktiden ska bland annat ge en säkerhetsmarginal så att de inte missar när leveranserna går från tryckeriet. Några planer att lägga ned printprodukten finns inte. ”Det finns inget bäst före-datum på print”, säger chefredaktör Klas Granström.

En kvart efter att den skickats från redaktionen mullrar tryckpressarna igång och börjar spotta ut nästa dags Expressen. Syftet med den tidiga trycktiden är bland annat att tidningarna inte ska missa när lastbilarna avgår från tryckeriet – något som hänt när tidningen trycktes senare under dagen.

– Det händer om man inte har de bästa tiderna. Det kan bli fel eller försenat, och om man då trycker tajt inpå att lastbilarna går så kan man missa dem. Det ger väldigt stora ekonomiska effekter, säger Expressens chefredaktör Klas Granström och fortsätter:

– Vi optimerar hela tiden printproduktionen. Dels vill vi ha en trygg och leveranssäker modell, så att tidningen finns hos alla återförsäljare alla dagar och kommer ut i god tid. Dels vill vi ha den mest effektiva lösningen, både i tid och pengar – det är enorma summor som är kopplade till tryck och distribution.

Den nya trycktiden har gällt sedan ett par månader tillbaka. Även om det ter sig dramatiskt jämfört med den historiska trycktiden, då kvällstidningarna gjordes klara sent under natten, så är det en mindre förändring jämfört med de senaste åren. Redan 2021 övergick både Expressen och Aftonbladet till att distribuera papperstidningen tillsammans med morgontidningarna, och då tidigarelades trycktiden kraftigt.

– Det var en stor förändring som skedde då, och det här är ytterligare ett steg i en process med att optimera tryckningen som kommer att pågå löpande framöver, säger Klas Granström.

Klas Granström säger att han är mycket nöjd över att Expressen fått 15.30-sloten hos tryckerierna.

– Det är ju så att om en tidning trycks vid ett visst klockslag kan ingen annan trycka då. Vi jobbar väldigt aktivt för att vara först med att fatta beslut för att få de slottar som vi tycker är mest attraktiva. Den här tiden var ledig hos alla våra tryckerier, och jag är väldigt nöjd med att de nu ser likadant överallt, säger Klas Granström

Arbetsprocessen ska inte ha påverkats av den nya trycktiden. Redan tidigare var stora delar av tidningen förplanerad, och enligt Klas Granström finns det fortfarande luckor kvar i tidningen för nyheter som kommit under dagen.

– Papperstidningen är en sammanfattande produkt som ska innehålla något för den målgrupp som köper i kiosken. Printtidningen är dock inte källan till senaste nytt för publiken, säger han.

Papperstidningen har under lång tid förutspåtts försvinna. Men Klas Granström ser inte någon nedläggning av den tryckta utgåvan i kikarsiktet.

– Print är jätteviktigt för oss, både nyhetstidningen och alla våra magasin. Därför jobbar vi väldigt aktivt med att ha den optimala printproduktionen. Det finns inget bäst före-datum på print för oss, så tänker vi inte alls.

När är sista chansen för en reporter att få med en nyhet i papperstidningen?

– Det behövs inte många minuter numera, de som redigerar tidningen är väldigt flinka. Men det är inte något självändamål, har man en nyhet som det är så bråttom med, då ska den först ut på nätet först och sedan jobbar vi vidare med det materialet in i print därefter, säger Klas Granström.

Fler avsnitt