Journalistklubbens ordförande Paal Svendsen och chefredaktör Knut Hovland på Utdanning.

Norskt stöd till journalisterna på Lärarförbundets tidningar

31 januari, 2018

Krisen på Lärarförbundets tidningar ”Oroväckande och odemokratiskt” kallar journalisterna på Utdanning, som är det norska lärarfackets medlemstidning, det svenska Lärarförbundet planer för tidningsverksamheten.

Journalistklubben och chefredaktören för Utdanning anser att planerna som Lärarförbundet har för sina tidningar är mycket oroväckande.

”Planerna utgör ett hot mot pressfriheten och demokratin, och vi ställer oss bakom våra bekymrade svenska kolleger när vi med oro ser att ledningen för det största svenska fackförbundet för lärare, Lärarförbundet, i praktiken avlägsnar journalisternas och chefredaktörens oberoende”, skriver journalistklubbens ordförande Paal Svendset samt Utdannings chefredaktör Knut Hovland, i ett gemensamt uttalande, och fortsätter:

”Journalistiken är fri och kan inte dikteras av en politisk ledning eller administration. Då är det inte längre journalistik.”

De norska journalisterna på Utdanning uppmanar Lärarförbundet att dra tillbaka förslaget om en samordning av kommunikationsavdelningen och tidningsavdelningen.

Du kan läsa hela uttalandet på norska på Journalisten Debatt.

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies