Gå direkt till textinnehållet

Norska barnserien Zombie-Lars ”olämplig för barn”

Statliga Granskningsnämnden fäller SVT Barnkanalen för att ha visat den norska barnserien Zombie-Lars på tidpunkt då barn kunnat se den.

I augusti förra året sände Barnkanalen på SVT ett avsnitt ur barnserien Zombie-Lars, som är inköpt från NRK och dubbats till svenska. Avsnittet inleddes med en varning om att programmet ”kan vara läskigt, så titta gärna tillsammans med en vuxen.”

Serien handlar om Lars som är en levande död, till hälften levande och till hälften zombie. I avsnittet kastar sig Zombie-Lars handlöst ut från ett fönster, och hans klasskamrater kastar honom framför en lastbil samt från ett hustak. Han överlevde, eftersom han är en zombie och i efterföljande scen konstaterade barnens lärare:

”Jag kan absolut förstå att det är kul att döda Lars. Men för Lars kan det vara ganska sårande. Eller hur?”

Annons Annons

Flera personer anmälde programmet till Granskningsnämnden eftersom de ansåg att det skildrade skrämmande och realistiskt våld. Nämnden instämmer i anmälarnas uppfattningar och fäller Barnkanalen för att ha brutit mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft när man sände avsnittet före klockan 21 på kvällen, eftersom det ökade risken att barn kunnat se barnserien.

Fler avsnitt
Fler videos