Gå direkt till textinnehållet

Norsk politiker anklagar DN för censur

Tre norska politiker undertecknade en replik på Henrik Arnstads DN-krönika om rasism i Norge. Men repliken publicerades aldrig och nu riktar den norska politikern Kristin Clemet, före detta statsråd för Høyre, kritik mot DN.

I mitten av oktober publicerade Dagens Nyheter en debattartikel av Henrik Arnstad, författare till boken Älskade Fascism. Artikeln hade rubriken Därför förstår inte Norge faran med regeringens rasism. En reviderad version kan läsas här.

Dagen efter publiceringen hörde Kristin Clemet, chef för den norska liberala tankesmedjan Civita och före detta statsråd för Høyre av sig till DN för att få in en replik, undertecknad av norska politiker från Høyre, Sosialistisk Venstreparti och Miljøpartiet De Grønne.

Mejlväxlingen mellan Kristin Clemet och Björn Wiman och Malin Ullgren på Dagens Nyheter har nu publicerats på norska Journalistens sajt. DNs kulturredaktion meddelar per mejl att man är intresserad av att publicera repliken men att kön är lång.

Annons Annons

Efter en månads väntan tröttnade Kristin Clemet och publicerade repliken på sin egen blogg, där hon också kommenterat DNs agerande under rubriken Om svensk debattkultur, sensur og Dagens Nyheter.

I inlägget skriver hon: ”Att Dagens Nyheter går så långt som att hålla oss borta från spalterna är överraskande. Några kanske skulle kalla det censur. Själv tycker jag att det är rimligt att man släpper fram en replik när det riktas grov och felaktig kritik mot namngivna personer och organisationer.”

Fler avsnitt
Fler videos