Nobels fredspris till två journalister
Filippinska journalisten Maria Ressa och ryske Dmitrij Muratov tilldelas Nobels fredspris 2021.
De får priset för sina insatser att skydda yttrandefriheten, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred, enligt den norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.
Maria Ressa, född 1963, är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet och driver sedan 2012 den regimkritiska nyhetssajten Rappler. Hon har därför ställts inför en rad politiskt motiverade rättsprocesser i hemlandet. Hon tilldelades Unescos pressfrihetspris 2021, har utsetts till ”Person of the year” av Time Magazine och fick hösten 2020 Tucholskypriset av Svenska Pen.
Dmitrij Muratov, född 1961, är en rysk journalist, känd för att ha varit redaktör för tidningen Novaja Gazeta i Moskva. Tidningen är känd som en av få ryska tidningar med nationell täckning som skriver om ämnen som mänskliga rättigheter och korruption. 2007 tilldelades han International Press Freedom Award av Committee to Protect Journalists, han har även fått flera andra journalistpriser.
– Det är oerhört glädjande att man uppmärksammar pressfrihet det här året. Journalister är mycket utsatta i olika delar av världen på olika sätt. Här har vi två mycket väl valda representanter. Maria Ressa har jag stött på, man fattar inte hennes energi att fortsätta tala för yttrandefriheten trots att hon är så hotad. Skulle hon dömas för allt hon är åtalad för tror jag det handlar om hundra års fängelse, säger Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet, medieutveckling och global politik vid Göteborgs universitet till Journalisten.
Tror du att fredspriset kan förändra något i hennes fall?
– Det är väldigt svårt att säga, situationen för journalister i Filippinerna är väldigt svår. Men fredspriset har en sådan status att man kan inte helt förbigå det. Det är svårt att säga hur det tas emot både i Filippinerna och Ryssland, säger Ulla Carlsson.
– Dmitrij Muratov representerar en tidning som funnits sedan 1993 och som hela tiden vågat stå upp för det fria ordet. Om Ryssland skulle vilja påvisa att de är en demokrati skulle de kunna göra något av det här.
– Det viktigaste är att man uppmärksammar vikten av journalistik och fria, oberoende medier för demokrati och fredsarbete. Det är något som kanske inte alltid uppmärksammas, kan jag tycka. I tid är detta oerhört välkommet.
Tror du att det här gagnar den globala journalistikens ställning?
– Ja absolut, varje gång frågan kommer på den internationella dagordningen är det av värde.
Läs också Maria Ressas egna ord om situationen i hemlandet och åtalen mot henne: ”Jag dömdes för ett brott som inte existerade”.